Gulyás Gergely: a kormány támogatja az egyházak szerepvállalását

A kormány támogatja az egyházak szerepvállalását az élet minden területén - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a Bács-Kiskun megyei Szalkszentmártonban.

Gulyás Gergely a helyi református templom felújítása alkalmából tartott hálaadó istentiszteleten hozzátette: a támogatás a kormány számára az alaptörvény szerinti egyházakkal való együttműködési kötelezettség része.

Az elmúlt évtizedben Kárpát-medence-szerte megújultak templomaink, és velük együtt újultak meg reményeink szerint a keresztény közösségek is – fogalmazott.

A tárcavezető botrányosnak nevezte, hogy Nyugat-Európában katedrálisokat romolnak le, templomok válnak “beruházások áldozataivá”, vagy azokat “érdeklődés hiányában” templomokkal ellentétes rendeltetéssel használják.

Riasztó jelenségként említette Bordeaux baloldali polgármesterét, aki “be akarja tiltani a karácsonyfát saját városában tekintettel arra, hogy döglött fák nem egyeznek a zöldpolitika elveivel. Az ateizmus szelleme kísértetként járja be Nyugat-Európát” – jegyezte meg a miniszter.

“Ehhez képest Magyarországon a keresztény közösségek megerősödtek, (…) ha azt akarjuk, hogy az ország hosszú távon megőrizze gyökereit és kultúráját, szükség van a keresztyén, keresztény gyülekezetekre” – jelentette ki.

Gulyás Gergely beszélt arról, hogy az egyházak nemcsak a mögöttünk hagyott évezredben, hanem napjainkban is sokat tesznek hozzá az ország, a nemzet és az összmagyarság életéhez.

“Ott vannak, ahol segítséget és támogatást kell adni, az egyházak karitatív tevékenységének köszönhetően sokan kapják meg a lehetőséget az újrakezdésre. Ott vannak, ahol tanítani és nevelni kell – nemcsak a legkiválóbb iskolákban, hanem zsákfalvakban és missziós területeken is -, és ott vannak a betegágyaknál, a szenvedélybetegeknél” – mondta.

Az 1775-ben épült, barokk stílusú műemlék templom felújításáról Alföldy-Boruss Dániel, a gyülekezet lelkésze elmondta: 2019-ben tízmillió forint kormánytámogatással elvégezték az épület talajvíz elleni szigetelését, 2020-ban további 119 millió forint kormányzati támogatással kicserélték a tetőt, a nyílászárókat, újravakolták és festették a külső falakat.

A lelkész közlése szerint 2021-ben a torony és a templombelső felújításával folytatódik a rekonstrukció. A templom különlegessége több 18. századi berendezés: a Mózes-szék, a papi szék és az úrasztalába beépített, ón keresztelő medence. A felújított templom attól is egyedi, hogy a tető cserepeit a református címer, a zászlót vivő bárány lenyomata díszíti.

 

MTI

Kiemelt képünkön: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én.
MTI/Balogh Zoltán