Billentő – elindult a Pengető rovat egyházzenei paródiaoldala

Olvasnak bennünket. Legalábbis ezt mutatja a jelenleg még csak csekély követőszámmal rendelkező, állítólagos egyházzenei oldal. Amely ars poeticája szerint a Vasárnap.hu Pengető nevű keresztény könnyűzenei rovatának görbe tükre kíván lenni, szóval egyfajta paródiaoldal. Innen is üdvözöljük a megtisztelő kezdeményezést! Hálásak vagyunk, hogy bár személyes kommentárokkal ellátva, de segítik rovatunk cikkeinek még szélesebb körű terjedését! A viccet félretéve: bízunk benne, hogy elérkezik majd az a nap, amikor Isten dicsőítésében teljesen egyek lehetünk... Addig is köszönjük a rólunk vagy épp a keresztény könnyűzenéről alkotott humoros mémeket.

Amikor már látszódik a fény az alagút végén, és él a remény, hogy befejeződjön a (tudom, ez nem idő az egyházzene történetében, de azért mégis csak) több mint fél évszázada idehaza is létező, a liturgiában is megjelenő keresztény popkultúra alázása és száműzetése, akkor megjelenik egy hang, amely a korábbi ellentétek ébrentartását tűzi ki céljául.

A Billentő oldalának teljes neve nem aprózza el a dolgokat, semmi mismásolás, hanem in medias res kijelenti a megdönthetetlen alaptézist: „Fából vaskarika, azaz a keresztény könnyűzene liturgikus alkalmatlansága”. Ezek után már nem sok lehetőség marad bármiféle párbeszédre, ellenben annál több alkalom adódik a keresztényi megbocsátás gyakorlására – illetve az se rossz, ha tudunk egy jót nevetni saját magunkon.

Forrás: Billentő

Az egyházi és evangelizációs popkultúra ellenoldalára regisztrálni nem szükséges, szabadon bekövethető. A nagyjából egy évvel ezelőtt startolt kezdeményezés a „populáris zenészt kibillentő” írásokat közöl, melyekből gyakorta nem hiányzik a kereszténységgel nagyjából összeegyeztethetetlen arrogancia és düh sem. Ám ha kellő nyitottsággal olvassuk a posztokat, valódi szórakozást ígér számunkra, hiszen az önirónia a humor egyik legmagasabb rendű formája. Aki önmagán tud nevetni, egyhamar nem kezd ellenségeskedésbe.

Palánki Ferenc püspök: Éljünk az oltás adta gyógyító lehetőséggel!

Az meg már a dolgok pikantériája, hogy a katolikus egyház álláspontja nem támasztja alá a  „hagyományos” egyházzenei „forradalmat”. Ráadásul az egyházzenészek sokszorosan megosztott közösségének egy igen kicsi, ellenben agresszív csoportjáról beszélünk, melynek tagjai a nagy felhevültségben épp a felszentelt személyek ellen intéznek direkt vagy épp indirekt támadásokat – ha ez volt az eredeti szándékuk, ha nem.

A Pengető rovat hisz a közös gondolkodásban, és a békesség, az igazság közös útjait keresi, még ha nem is mindig hibátlanul. Örömmel szólaltat meg minden konstruktív véleményt, amelynek alapattitűdje nem az egyházzenei kiszorítósdi, hanem Isten minél inkább méltó dicsérete.

Örülünk, hogy az egyházzenei közös metszetet feltáró írásaink, erős véleménycikkeink és interjúink a Billentő oldal érdeklődését is felkeltették. A posztjaik legalábbis ezt mutatják.

Köszönjük a közös munkát!

 

 

A liturgikust ma leginkább paraliturgikusnak tekinthetjük

Nem szentségtelenedett meg a szentély – Szász Péter a Vasárnapnak

És van Krisztus, aki ót is, újat is elővesz kincseiből – Jusztin Péter a Vasárnapnak

Kiemelt képünk forrása: Facebook (Billentő)

Iratkozzon fel hírlevelünkre