Az iszlamisták támadásai miatt élelmezési válság alakult ki Mozambikban

Iszlamista fegyveresek támadásai miatt százezrek kényszerültek elmenekülni otthonukból az észak-mozambiki Cabo Delgado tartományban – közölte kedden az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP).„

„Ami történik, az nem más, mint élelmezési válság” – közölte Tomson Phiri WFP-szóvivő az ENSZ-ben.
„Ez egy humanitárius katasztrófa” – fogalmazott.

Filippe Nyussi mozambiki elnök megígérte, hogy leszámol a szélsőséges csoportokkal, amelyek egyértelműen hevesebben támadnak azóta, hogy tagjaik 2019 júniusában hűséget esküdtek az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezetnek.

Phiri elmondása szerint a korlátozott készletek miatt az élelmiszerárak az egekbe szöktek, az emberek nehezen jutnak ivóvízhez, nem tudnak tisztálkodni, illetve akadozik az oktatás is.

Az Ahlu Sunnah Wa-Jama néven ismert iszlamista  szervezet 2017-ben hajtotta végre első támadását. A leginkább a lefejezéseiről ismert csoport 2019 júniusában fogadott hűséget az Iszlám Államnak.

Az iszlamisták a stratégiai fontosságú kikötőváros, Mocímboa da Praia augusztusi elfoglalása óta városokat és falvakat foglaltak el, számos helyi lakost – köztük nőket és gyerekeket – pedig lefejeztek le vagy elraboltak.

Hatalmasra nőtt a menekültek száma

Több mint négyszázezer ember hagyta el otthonát Mozambik északi részén, az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezethez köthető fegyveres iszlamisták támadásai elől menekülve, és amennyiben a szomszédos országok nem nyújtanak segítséget, a menekültválság gyorsan átlépi az országhatárokat – figyelmeztetett hétfőn az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Valentin Tapsoba, az UNHCR afrikai kirendeltségének vezetője szerint 424 ezer ember menekült el Cabo Delgado tartományból Niassa, illetve Nampula tartományba, valamint Pemba kikötővárosba. Az adatok két hónappal ezelőttiek – a mozambiki hatóságok úgy vélik, jelenleg 570 ezer körül lehet a menekültek száma. 

Az iszlamisták csaknem három éve vetették meg a lábukat a földgázban gazdag Cabo Delgadóban. Szakértők szerint a lázadás az elszegényedett régióban elkövetett visszaélésekre és a helyi lakosság elégedetlenségére vezethető vissza.

 

MTI nyomán

 

A mozambiki keresztények helyzetéről bővebben ide kattintva olvashatnak

 

Vegye már észre a fejlett világ, ha valahol ellenállás nélkül terroristák tombolnak!

Több mint ötven embert fejeztek le iszlamista lázadók Mozambikban

Krízis Mozambikban: mihez kezdenek a tömeges lefejezések közepette?

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre