Vegye már észre a fejlett világ, ha valahol ellenállás nélkül terroristák tombolnak!

Egyre súlyosabb adatokra támaszkodva próbáltak kétségbeesetten segítséget kérni az Európai Parlamenttől Mozambik érdekében. Felébredünk-e még időben?

A Trónok Harca első kötetében játszódik le a jelenet, melyben a messzi északról a királyság déli központjába érkező futár meghozza a hírt: felmérhetetlen és halálos veszély közeleg.

A történetbeli reakció – kinevetik a vándort – élesen reflektál a kortárs viszonyokra.

A belső harcok, intrikák és kicsinyes ügyek között képtelenek megfelelően súlyozni a problémákat, képtelenek észrevenni, hogy rajtuk túlmutató és lassan túlnövő dolgokra kéne összpontosítani az erőforrásokat. Olyasmi erény hiányzik a szó legteljesebb értelmében vett köz-életből, amit néhányan egyszerűen csak „hosszú távú gondolkodásként” szoktak megfogalmazni.

A világ nem látja, vagy nem akarja látni a mozambiki dzsihádisták pusztítását – szólalt fel Paulo Rangel az Európai Parlament előtt, pedig a több száz halottat és a 200 ezernél is több földönfutóvá vált embert nehéz nem észre venni.

„Már szinte késő is cselekedni” – közölte a politikus az ACN-nel (Aid to the Church in Need). „Bár még mindig jobb most, mint később. 2017 óta, mióta megint szembesültünk az újra felszínre kerülő és növekvő szituációval, a nemzetközi közösség abszolúte sehol sem volt.”

Rangel kiemelte: ez nem vallásháború. Mind a keresztények, mind a muszlimok egyformán ki vannak téve az Iszlám Állam terroristáinak.

Luiz Fernando Lisboa, Pemba püspöke is hangsúlyozta, hogy a muszlimok is nagyban elszenvedik a terrortámadásokat, a muszlim vezetők pedig rendkívüli aggodalmaiknak adtak hangot.

A nemzetközi közösség segítségére sürgősen szükség van, ugyanis a világ legszegényebb régióiról van szó, ahol az emberek eddig is végtelen szegénységben éltek, elképzelhetetlenül nehéz körülmények között.

„Tudunk arról, hogy vannak fiatal lányok, akiket elraboltak, hogy néhány gerilla, felkelő, terrorista szexrabszolgaként használhassa őket”

– nyilatkozta Rangel, majd hozzátette: a fiúkat nagyon hamar, már 14-15-16 éves korukban megpróbálják besorozni a terroristák.

Hogy miért lehet olyan egyszerűen besorozni a fiatal fiúkat terroristának? Nagyon egyszerű. Vagy mennek, vagy meghalnak.

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásunk:

Krízis Mozambikban: mihez kezdenek a tömeges lefejezések közepette?

 

Kiemelt képünkön egy mocímboa da praiai templom romjai láthatóak. A település Cabo Delgadóban, Mozambik leginkább fenyegetett részén fekszik. Forrás: ACN.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre