Krízis Mozambikban: mihez kezdenek a tömeges lefejezések közepette?

November elején tömeges lefejezések történtek Mozambikban – az ország válságban van. A Catholic News Agency beszámolója szerint most egy katolikus szervezet 100 ezer eurót küldött a terror által tépázott egyházmegyének.

A helyi média az 50 ember lefejezését iszlamista támadásnak nevezte. A vérengzéseket egy futballpályán hajtottak végre a Cabo Delgado-i Muidumbéban.

Az ENSZ november 10-én arra szólította fel az országot, hogy vizsgálják ki a térségben elkövetett összes, nőket és gyermekeket is érintő lefejezést és egyéb mészárlást.

A szélsőséges támadások 2020-ban szaporodtak el Észak-Mozambikban. Ebben az időszakban a terroristák több templomot porig égettek, keresztényeket fejeztek le, illetve fiatal lányokat raboltak el – mindezek következtében százezrek hagyták el a régiót.

„Úgy tűnik, ki akarják söpörni a teljes Észak-Cabo Delgado-i populációt”– közölte Blanca Nubia Zapata nővér az Aid to the Church in Need-el (ACN) folytatott beszélgetésében.

„Több mint 12 ezren érkeztek ide az elmúlt két hétben. A helyzet tarthatatlan. Nők, gyermekek és idősebbek jönnek, akik előtte több napon át gyalogoltak. Néhányan már az úton meghalnak”– jegyezte meg Zapata.

Az ACN november 10-én bejelentette, hogy 100 ezer eurót küld gyorssegély gyanánt Mozambikba. Az összeget főként takarókra, ruházatra, élelmiszerre és alapvető higiéniai termékekre, illetve a traumatizált emberek mentális ápolására fogják fordítani.

Cabo Delgado fővárosa, Pemba püspöke, Luiz Fernando Lisboa szerint több mint 300 ezer ember szorul azonnali segítségre – ennyien kényszerültek elhagyni az otthonaikat.

A támadásokban több mint ezren haltak meg az elmúlt három év során. Az akciók zömét az Iszlám Állam hajtotta végre, a helyi gyökerekkel rendelkező Ahlu Sunna Wal nevű terrorcsoport főként az emberrablásokért tehető felelőssé.

Az idei húsvéti nagyhét alatt a terroristák hét települést égettek porig Cabo Delgadóban, Nagypénteken egy templomot is felgyújtottak. Azon a héten 52 fiatallal is végeztek, amiért azok nem voltak hajlandóak csatlakozni a szervezethez.

Pemba püspöke megjegyezte, áprilisban nemcsak hat kápolnát gyújtottak fel, de néhány mecset is a terror áldozata lett. A legutóbbi tömeges lefejezések júniusban történtek, akkor 15 áldozata volt az iszlamistáknak. Lisboa püspök elmondta: bármekkora válság is van most Mozambikban, a világban csupán közönyösséget találni…

 

A világban zajló keresztényüldözésről beszámoló további cikkeinket ide kattintva olvashatják.

 

Kiemelt képünk forrása: Zimlive (Képünk illusztráció)

Iratkozzon fel hírlevelünkre