Leszbikus szervezet támadja a kormányhivatal gyerekeket védő döntését

A Labrisz Leszbikus Egyesület szerint alkotmánysértő a Meseország Mindenkié című könyvvel kapcsolatos kormányhivatali döntés, ezért bírósághoz fordul - tudatta a civil szervezet közleményben szerdán.

A fogyasztóvédelem megbélyegezné a Meseország Mindenkié című kiadványt, és arra kötelezné a kiadó Labrisz Leszbikus Egyesületet, tüntesse fel a könyvön, hogy a mesék eltérnek a hagyományostól – vélekedik szerdán megjelent közleményében a nagy botrányt kiváltó gedermesekönyv kiadója.

Az alaptörvény azonban tiltja a hátrányos megkülönböztetést, ezért az egyesület bírósághoz fordul – írták. Közölték: a fogyasztóvédelem alaptörvény-ellenes határozatát nem hagyják szó nélkül. Azt várjuk, hogy a bíróság is kimondja: diszkriminatív és alaptörvény-ellenes a marginalizált csoportokat bemutató művek megbélyegzése – áll az egyesület közleményében.

Felidézik: Budapest Főváros Kormányhivatala szerint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat valósul meg, a Labrisz Leszbikus Egyesület megtéveszti a vásárlókat, miután nem tünteti fel a Meseország mindenkié borítóján, hogy abban a “hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésminták” jelennek meg. E tájékoztatás hiányában pedig sérültek a fogyasztók jogai és érdekei a hatóság szerint.

Az egyesület emlékeztetett arra is, hogy a hatósági eljárást egy anonim bejelentés indította el, a fogyasztóvédelem azonban nem definiálta, mik is azok a “hagyományos nemi szerepek”, amelyektől eltérnének a Meseország Mindenkié szereplőinek viselkedésmintái.     Ennek kapcsán a Labrisz arra hív fel mindenkit, hogy az eredeti bejelentő példáját követve jelentsenek be hasonlóan “megtévesztő” meséket – áll az egyesület közleményében.

A Labrisz úgy véli, a Meseország Mindenkié kötet meséihez hasonlóan bejelentést lehetne tenni a hatóságnál többek között Vuk, Csipkerózsika, Maugli, Frakk, a TV Maci, Manócska és Mazsola vagy a Hupikék Törpikék miatt is.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, Budapest Főváros Kormányhivatala a gyermekek védelme keretében megállapította, hogy 

a könyv értékesítésével a kiadó Labrisz Egyesület tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat.

„A könyv értékesítése mesekönyvként történik, amire a megnevezés és a borítón lévő grafikus ábrázolás is utal, de az nincs feltüntetve, hogy a mesék a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákat jelenítenek meg” – áll a hivatal vonatkozó közleményében, mely így folytatódik: „a fogyasztók tudtukon kívül a mesék szokott tartalmán túlmutató tartalommal találkozhatnak, és a könyv megvásárlásáról félrevezető információk alapján dönthetnek – ezért – sérülnek a megfelelő tájékoztatáshoz való jogaik és érdekeik.”

Takács Péter klinikai szakpszichológus korábban úgy fogalmazott, a Meseország mindenkié című könyv megjelentetésével a transzgender mozgalom átlépett egy bizonyos határt – már nem véleménynyilvánításról van szó, hanem gyermekekkel szembeni agresszióról.

 

MTI, Vasárnap.hu

 

Fogyasztóvédelmi kifogást emeltek a gyerekeknek szóló LMBTQ-propaganda-mesekönyv ellen

 

A Meseország mindenkié „agresszió a gyerekekkel szemben”

 

Mezőkövesd is kitiltotta az LMBTQ-mesekönyvet

 

Mezőkövesd is kitiltotta az LMBTQ-mesekönyvet

 

Ejha! Érzékenyedjetek, gyerekek! – mondta Soros

Iratkozzon fel hírlevelünkre