Hulladék- és szemléletformáló lények közelednek!

Környezetvédelmi témájú képregény elkészítésébe kezdett a Visegrad Fund által támogatott AllStar: Nem MindenCsillag Ragyog alkotócsapatának két tagja, Kovács Milán és Ambrus Izsák. A várhatóan 2021-ben megjelenő, izgalmasnak ígérkező kiadvány főszereplői – természetesen a hol rettentően felelőtlen, hol környezettudatos embereken kívül – a TrashFormer nevű lények lesznek. Kovács Milánnal beszélgettünk!

– Honnan jött az ötlet, és kik ezek a TrashFormer nevű fura figurák?

– Az ötlet már évekkel ezelőtt megszületett, kb. amikor az AllStar: Nem MindenCsillag Ragyog c. képregényes projekten dolgoztam. Mindenképpen szerettem volna olyasmivel folytatni, amin keresztül a környezetvédelmet és az ahhoz kapcsolódó életmódot – például a szelektív hulladékgyűjtés gyakorlatát – hatékonyan népszerűsíteni lehet. Korábban is foglalkoztam már környezetvédelemmel európai uniós projektekben, szóval nem áll távol tőlem a téma.

A történet lényege röviden és tömören, hogy amikor egyetlen, kommunális kukába dobálunk minden szemetet, vagyis – egyebek mellett – az olyan újrahasznosítható anyagokat, mint a papír, a műanyag, a fém és az üveg, akkor bizony ezek a tárgyak reakcióba lépnek egymással, aminek az eredményeképpen megszületnek… a TrashFormerek!

– Tehát ők a jófiúk?

– Nem, nem igazán…

A TrashFormers c. képregény exkluzív, kifejezetten a Vasárnap.hu számára készült részlete.

– Vannak támogatóitok? Bemutattátok már valahol a terveiteket?

– Jelenleg Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatától kaptunk egy kisebb összeget a kivitelezésre. A készülő anyag eddig a közösségi médiában jelent meg, valamint a Székesfehérvári Civil Napon szeptember elején – illetve a szeptember 27-ei Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon is megjelentünk vele.

– Miért a gyerekeket célozzátok meg a művel?

– Természetesen nagyon fontosnak tartom, hogy célba érkezzen a környezettudatosság fontosságáról – illetve az 1. rész esetében konkrétan a szelektív hulladékgyűjtésről – szóló üzenet. A gond csak az, hogy a felnőtt emberek szemléletét nagyon nehéz, sőt, csaknem lehetetlen alakítani; persze erre már sokan rájöttek, nem mi vagyunk az elsők. Annak idején, amikor ilyen témájú pályázatokkal foglalkoztam, azt tapasztaltam, hogy az általános iskolásokat – főként az alsó tagozatosokat – még „meg lehet téríteni”. A többi generáció már nem, vagy csak nagyon kis mértékben hajlandó a komolyabb szemléletváltásra.

– Pontosan milyen utakon akarjátok majd eljuttatni a kész képregényt a célközönséghez? Ingyenes lesz a kiadvány?

– Amennyiben összejön, akkor egy nagyobb, nemzetközi(bb) projekt keretén belül jelentetjük meg és tárjuk a nagyközönség elé a kiadvány(oka)t; mindenesetre szeretnénk valamilyen általunk eddig ki nem próbált terjesztési módot tesztelni. Régi vágyam, hogy ne kelljen pénzt kérnünk egyetlen képregényünkért sem… szóval az ingyenes terjesztés érdekes lehetőségnek tűnik.

– Várhatóan mikorra készül el, illetve hány oldalas lesz a kiadvány?

– Igazából egy konkrét sztorit akarunk az 1. részben elmondani, ennek a megvalósítása most már biztosan 2021-re tolódik. Addig is próbálunk pár ilyen 3-4 kockás comic stripet is elkészíteni, amolyan promóciós céllal – ahogyan most, a Vasárnap.hu számára is összehoztunk egyet!

Kemenes Tamás

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

V mint Visegrád! – izgalmas képregénykötet készült a V4-ek és Örményország közreműködésével

56, képregény, balatoni szörnyeteg – Fábián István, a Kommentár folyóirat illusztrátora a Vasárnapnak

Az SZDSZ és a magyar politikai képregény titkos története

„Jézusé a legizgibb történet!” – beszélgetés Péterrel, a képregényfordító pappal

 

Képek forrása: https://www.facebook.com/TrashFormersComic/

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre