Mianmari püspökök: Legyen már vége a polgárháborúnak!

Több mint 70 éve tartanak a békétlenségek az országban, felszólaltak a püspökök.

1948 óta – mióta az ország elnyerte függetlenségét a britektől – a mianmari emberek nem láttak békét. A térségben dúló polgárháborús helyzetnek még a 2015-ös választások sem tudtak véget vetni. A demokratikus úton támogatást szerző Aun Szan Szú Kji hatalomra kerülésével sokan azt remélték, hogy a leváltott katonai rezsim végével a fegyveres összecsapások is megszűnnek és beköszönt a béke kora, ez nem következett be – a kormánypárt nem utasíthatja a hadsereget – jóllehet nagyságrendekkel csökkent a véres összecsapások száma.

250 000 ember kényszerült a körülmények miatt elhagyni az otthonát. 

Az utóbbi években az Arakan Sereg és a Kacsin Függetlenségi Sereg vette ki leginkább a részét a Tatmadaw-val, a Burmai Hadsereggel folytatott harcokból. Mindkét csoportosulás önálló, autonóm államot akar létrehozni. Az ütközetek következtében azonban már nem nagyon maradt „ország”, amiért harcolhatnának. Kacsin, Shan, Kajin és Rakhine településeiről a lakosok mind elmenekültek.

A mianmari Katolikus Püspöki Konferencia egyik legnagyobb feladata az volt, hogy legalább a Covid tombolása alatt kibékítse a feleket annyira, hogy ideiglenesen letegyék a fegyvert, így több erőforrást biztosítva a menekült emberek járvány- és egészségügyi kezelésére.

A püspökök arra figyelmeztetnek; míg a világ többi része csupán a vírussal folytat harcot, addig nekik egy, az országot régóta kivéreztető konfliktussal is számolni kell.

„Mint ahogy mi együtt vagyunk ebben a helyzetben, csakis egységben tudunk ezen a kihíváson felülkerekedni. A háború tépázta országok a legsebezhetőbbek” – írta június 29-i nyilatkozatában a püspöki kar. A levelet 16 egyházmegye írta alá.

A püspökök felszólalását a Tatmadaw és az Arakan Sereg közt az utóbbi időben egyre inkább eldurvuló konfliktus is indokolta.

A harcok következtében 39 településről a teljes lakosság elmenekült. Az ártatlan civil áldozatok közt még az ENSZ egyik járműve is tűz alá került, amely épp Covid-19 mintákat szállított.

Mianmar a harmadik választását fogja megtartani ősszel. A püspöki kar azt reméli – mivel fegyverekkel nem lehet már megfékezni ezt a konfliktust –, politikai eszközökkel, békés úton, az emberek demokratikus értékekbe vetett hitét visszaadva talán véget lehetne vetni a helyzetnek.

 

A témában olvasásra ajánljuk:

A keresztények az egyik legnagyobb elszenvedői a mianmari konfliktusnak

Forrás: International Christian Concern

Kiemelt képünk forrása a Mizzima.

Iratkozzon fel hírlevelünkre