A keresztények az egyik legnagyobb elszenvedői a mianmari konfliktusnak

Nyolc évig tartó tűzszünet után ismét felélénkültek az összecsapások a központi hatalom hadserege és a szakadárok között. A harcok főként a keresztények lakta településeken zajlanak – közölte a Fides missziós hírügynökség.

A mianmari polgárháborús helyzet súlyosan érinti a helyi keresztényeket. A Chen és Rakhine (korábban Arakan) államokban dúló fegyveres konfliktus emberek tízezreit kényszerítette menekülésre.

Az elmúlt időszakban több mint ötven civil áldozatot követelt a mianmari hadsereg és a  buddhista-szeparatista Arakáni Hadsereg (AA) közötti összetűzéssorozat.

Március 14-én és 15-én a központi hadsereg Palitwa régióban négy keresztény falut támadott meg, ahol azt feltételezték, hogy buddhista szeparatisták bujkálnak.  Az összecsapásokban több tucatnyian megsebesültek és kétezer embernek kellett elmenekülnie.

Április 7-én Matobi régióban található Twita faluban a harcokban huszonkilenc keresztény halt meg, akiknek többségük nő és gyermek volt. A mianmari hadsereg légiereje  Nanchongoa keresztény falut bombázta, amiben heten életüket vesztették, nyolc civil megsérült.

Április 17-én a szintén keresztény többségű Karen települést érte rakétatámadás. A falu egész lakossága elmenekült otthonából.

Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi szóvivője Genfben elmondta, a nemzetközi szervezet adatai szerint március óta legalább harmincketten meghaltak és hetvenegyen megsebesültek.

Az áldozatok többsége nő és gyermek.

A harcokban templomok, iskolák és házak százai semmisültek meg. A fegyveres összecsapások főként Rakhine Chen, Karen és Shan államokat érintik, ahol számottevő keresztény közösség található, de muszlim és hindu közösségek és jelen vannak.

A 2014-es népszámlálási adatok szerint Mianmarban a második legnagyobb vallás a kereszténység. A lakosság 6,31% tartozik valamelyik keresztény egyházhoz, vagyis közel 3,2 millió ember követi Jézus tanításait.

A koronavírus-járvány közelebb hozta a különböző vallású embereket. A buddhista és keresztény mianmariak összefogtak, hogy közös megoldásokat találjanak a járvány megfékezésére.

Sitago Sayadao szerzetes szerint a szolidaritás és az együttműködés jellemzi a mianmariakat, akik közös jótékonysági rendezvényeket tartanak, hogy adományokat gyűjtsenek a rászorulóknak.

A buddhisták külön támogatási akcióba is kezdtek és tízezer dollár adomány gyűjtöttek össze a Ferenc pápa által létrehozott koronavírus elleni sürgősségi alapba, amit Macro Tin Win püspöknek adtak át Mandalayában.

A buddhisták ezen felül a Mandalay árvaháznak is nagymennyiségű élelmiszercsomagot juttattak el. Sayadao szerint a vallások közötti együttműködés a kegyelem jele.

 

Kiemelt képünk forrása a Christian Today.

 

A témában olvasásra ajánljuk: 

Menekülttáborban élő keresztény rohingjákra támadtak muszlim társaik