Buddhista szerzetes gyűjtött a keresztényeknek Mianmarban

Mianmarban a szélsőséges buddhista nézetek már évek óta mérgezik a társadalmat, a vallási kisebbségek, így a keresztények is egyre inkább perifériára szorulnak, egyre gyakoribb az ellenük elkövetett erőszak. Ennek tükrében példaértékű, ami április 16-án történt.

Marco Tin Winhez, a Mandalay egyházmegye érsekéhez 10 ezer dollár adományt juttatott el Sitagu Sayadaw, az ország egyik leghíresebb buddhista szerzetese, aki nem mellesleg a vallásszabadság ügye mellett is mellszélességgel kiáll.

Az összeg a Szentszék által létrehozott koronavírus-alapítvány számlájára érkezett. Mianmarban jelenleg 119 regisztrált fertőzött van, és eddig 5 haláleset történt.

Sayadaw ezen felül még zsáknyi rizst, olajat, babot, hagymát és sót is küldött az egyházmegyében élő árvák számára.

A vallásközi megbékélés üzenete

A Szent Szív Katedrálisban tartott ünnepségen a szerzetes a különböző vallásokkal – buddhistákkal, keresztényekkel, muszlimokkal, hinduistákkal – való együttérzésről beszélt, adományát ennek egyik jelének szánta – számolt be az UCA News.

Válaszként Tin Win érsek a következőket mondta: „Mint igaz barát, lenyűgözőnek találom a felajánlásait, melyek a krízis közepén a leginkább segítségre szoruló emberek iránt tanúsított jóakaratról és szolidaritásról árulkodnak. Felajánlásai a vallásközi megbékélés üzenetét hordozzák az ország minden embere számára”.

Sitagu Sayadaw egyébként mondhatni főállásban ezt csinálja. Az országot járva gyűjtéseket szervez, adományokat juttat el a megfelelő helyekre, amellyel a vallásközi párbeszéd és béke alapjait kívánja megteremteni.

Kiemelt képünk forrása a Radio Veritas Asia-Myanmar Service.

Iratkozzon fel hírlevelünkre