Menekülttáborban élő keresztény rohingjákra támadtak muszlim társaik

Bangladesbe menekülő keresztény rohingják szenvedtek el támadást hasonló sorsra jutó muszlimoktól. A szélsőségesek templomot dúltak fel az egyik menekülttáborban. Máskor keresztény családokat bántalmaztak, legutóbb pedig elraboltak egy lelkészt és kamaszkorú kislányát.

A keresztényellenes támadásokra a Human Rights Watch (HRW) hívta fel a figyelmet, miután felszólította a bangladesi kormányt, hogy garantálja a menekülttáborokban élő vallási kisebbségek biztonságát.

A mianmari diktatórikus rendszer kisebbségek elleni intézkedései miatt több százezer rohingja menekült el otthonából és telepedett le a Bangladesben létrehozott menekülttáborok valamelyikében.

A Linga.org cikkében megjelent adatok szerint a menekültek több mint hétszázezren vannak, túlnyomó többségük a muszlim vallást követi. A menekült rohingják között egy kis csoport keresztény vallású, megközelítőleg ezerötszázan, akik szintén a mianmari katonák megtorlása elől menekültek el, most viszont a muszlim nemzettestvéreik támadásainak vannak kitéve.

Az emberi jogokkal foglalkozó szervezet jelentése szerint január végén a Cox’s Bazar menekülttáborában muszlim rohingják huszonkét keresztény családot bántalmaztak és elrabolták a közösség lelkészét és tizennégy éves lányát. Egy másik támadás során feldúlták, majd kifosztották a tábor keresztény templomát.

A megmenekülő keresztény családokat a közeli ENSZ tranzitközpontban helyezték el. A rendőrség eljárást indított az ügyben és ötvenkilenc gyanúsítottak tartóztatott le.

A Benar hírügynökség információja szerint a támadók a szélsőséges iszlamista ideológiát követő Arakan Rohingja Felszabadítási Hadsereg (ARSA) tagjai lehettek.

Az Arakan állam függetlenségéért harcoló szervezet nyilatkozatában elítélte a támadást és tagadta, hogy közük lenne az esethez. A gerillaszervezet szerint a hasonló támadások rossz fényt vetnek az ügyükre és hátráltatják a céljaikat.

A szemtanúk beszámolóiból viszont kiderült, hogy a támadók jól látható helyen az ARSA logóját viselték. Roshida asszony, az elrabolt lelkész felesége aggódva közölte a HRW egyik munkatársával, hogy a hatóságok még mindig nem derítették ki családja hollétét.

„Attól félek, hogy férjemet rég megölték, lányomat meg az iszlám hitre kényszerítették és férjhez adták” – mondta.

Az emberjogi szervezet jelentésében közölte, hogy a menekülttábor egyik keresztény lakosa szerint a hatóságok csak látszatintézkedéseket hoznak és valójában nem tesznek semmit. Egy másik érintett pedig a muszlim rohingják állandó fenyegetéseit említette.

A Human Right Watch helyi kirendeltsége a hatóságokat teszik felelőssé, ha az elrabolt keresztény rohingjáknak bántódásuk esik.

 

Címlapképünk forrása a Human Rights Watch.