Állítólag ez itt szinte már a Gulág

Most, hogy a nyitott és befogadó Liberálisok politikusa, Sermer Ádám a „Minden Fidesz-szavazó síkhülye” c. terápiás önáltató sorozat 237 598. epizódjában kifejtette, a Fidesz azt a bizonyos kétharmadnyi szavazót (köztük agysebészeket, rákkutatókat és atomfizikusokat) a „félelmeikre és ártatlan ismerethiányukra alapozott gyűlöletkeltéssel és ellenségképzéssel aktivizálja”, felhatalmazva érzem magam arra, hogy cserébe hangot adjak sejtésemnek:

azért az ellenzéki se mindig teljesen százas.

Amíg azonban a balliberális értelmiségiek szerint alapból retardált az, aki a kormánypártokra szavaz, én semmi ilyesmit nem gondolok az ellenzékre voksolókról. Megannyi olvasott, világlátott, okos ember van közöttük, magam is ismerek számosat – annyi baj van csak velük, hogy az Orbán Viktorral kapcsolatba hozható kérdések szóba kerülésekor rendre blokkolódnak bizonyos agyterületeik. Gondolok itt az árnyalt és logikus gondolkodás, valamint az önreflexió képességének időleges kiiktatására.

Itt van például Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter hétvégén adott interjúja. Ebben a híres ügyvéd arról értekezik, hogy a különleges jogrend megszüntetése, az valójában nem valamiféle pozitív fejlemény, nem a haloványan azért csak-csak pislákoló jogállamiság örvendetes megnyilvánulása, nem: a veszélyhelyzet feloldásával csak durvult a diktatúra.

Véleménye szerint ugyanis a különleges jogrend mondhatni alkotmányos babazsúr volt ahhoz képest, hogy mostantól Müller Cecília javaslatára különféle járványügyi tényezők fennállása esetén egészségügyi szükséghelyzetet lehet hirdetni az országban. Ennek keretében pedig akár a határok is lezárhatók, ami – folytatja a tanult jogász – „már teljesen a sztálini szovjet időket idézi”.

Az ellenzéki szavazó pedig lelkesen kommenteli, hogy úgy, úgy, sőt, most még rosszabb is a helyzet.

Mármost először is. Kedves gyerekek, ti, akik nemhogy Sztálint nem láttatok, de még Kádárt se: a diktatúrát onnan lehet megismerni, hogy nem kiválóan kereső ellenzéki értelmiségiek győzködik a népet számtalan ellenzéki médiacsatornán keresztül a diktatúra közeledéséről és fennállásáról. Hanem azt így érzed a bőrödön.

Ahogy dédanyátok is teljesen magától érezte a dolgot, amikor a házukat elvették, fess ükapátokat némi kínzás után a másvilágra küldték, dédapátoktól pedig a hivatásán kívül még a jogsiját is elvették, nehogy ártson a hatalomnak. Na ezek voltak a sztálini szovjet idők.

Bárándy Péter, Magyarország vígan praktizáló sztárügyvédje ehhez bírja hasonlítani azt a potenciális lehetőséget, hogy a Covid-19 feltartóztatása céljából tisztifőorvosi javaslatra ismét elrendelhetőek lehetnek bizonyos járványvédelmi korlátozások, hasonlóan az elmúlt hónapokban Európa-szerte alkalmazottakhoz – ezek szerint, ha jól értem, Macron is Sztálinra hajaz, de még Angela Merkel is.

Ráadásul, ha (amúgy jogászosan) a „Cui prodest?” elvéből indulunk ki, nem világos, miért állna érdekében Orbán Viktornak– merő diktatúrásdiból – felesleges karanténokat elrendelni, hogy a GDP még véletlenül se termelődjék, az állítólagos NER-hotelek üresen álljanak, a karanténban lebzselő nép viszont lázadozzon. Ellenben, ugyanezen elvnél maradva, balliberális megmondóemberek számára praktikus lehet, ha sztálinizmussal riogatva próbálják fenntartani az ellenzéki szavazók optimális arousal-szintjét: valahogyan motiválni kell őket arra, hogy adott esetben leszavazzanak egy Korózs–Gyurcsány–Körömi koalícióra, és hát tény, hogy ilyen felhozatal mellett a legsikeresebben a „félelmeikre és ártatlan ismerethiányukra alapozott gyűlöletkeltéssel és ellenségképzéssel” aktivizálhatók.

Ami érthető, csakhogy épp egy olyan hétvégén vagyunk túl, amikor Németország egyik leggazdagabb városában csuklyás fosztogatók háborús állapotokat teremtettek, egy másik német városban pedig lelkes sztálinisták az új Lenin-szobor tövében hirdettek kommunista forradalmat, miközben a seattle-i tanácsköztársaság utópistái egymást kezdték gyilkolni.

Pillanatnyilag talán nem attól kellene tartani, hogy Müller Cecília fogja a nyakunkra hozni a sztálinizmust.

Francesca Rivafinoli

 

Sermer Ádámról bővebben:

Sermer Ádám és az ÓRIÁSI keresztek

Kiemelt képünkön: Bárándy Péter ügyvéd, korábbi igazságügy-miniszter 2015. január 31-én. Fotó: MTI/Mohai Balázs

'Fel a tetejéhez' gomb