Megható pillanatok: Benedek pápa hazatért elbúcsúzni

Az emeritus pápa néhány nappal ezelőtt elhagyta a Vatikánt, hogy hazájába, Németországba látogasson, ahol súlyosan beteg testvérét kívánta meglátogatni. Utazása során felkereste szülei és nővére sírját, illetve korábbi otthonát is.

A 93 esztendős XVI. Benedek, Ferenc pápa engedélyével múlt héten csütörtökön – 2013-as lemondása óta először – szülőhazájába, Németországba utazott, ahova elkísérte orvosa, ápolónővére és egy szerzetesnővér is. 

Útja során több helyszínt érintett, így ellátogatott a ziegetsdorfi temetőbe is, ahol szülei és nővére nyugszanak a családi sírboltban. Az emeritus pápa csendben imádkozott a sírjuknál. Joseph Ratzinger édesapja 1959-ben, édesanyja 1963-ban hunyt el. Nővére – aki soha nem ment férjhez és haláláig Benedek házvezetőnője volt – 1991-ben halt meg.

Benedek pápa felkereste nála három évvel idősebb, beteg bátyját is Regensburgban. George Ratzinger – aki szintén a papi hivatást választotta, a regensburgi egyházmegyében látott el szolgálatot – és Benedek szombaton közös szentmisét mutattak be, mely bevallásuk szerint mindkettejüket megerősítette. Az emeritus pápa ezt követően meglátogatta a németországi nunciust, illetve visszatért Pentling városában abba a házba, ahol az érseki kinevezése előtt tanárként lakott. Egykori otthonának kertjében közel egy órát időzött.

Kerekesszékben tolják ki egy buszból a Vatikánvárosból érkező XVI. Benedek nyugalmazott pápát, aki beteg testvérét, Georg Ratzingert látogatja meg a németországi Regensburgban 2020. júnus 18-án. MTI/AP/DPA/Armin Weigel

XVI. Benedek látogatása életének jelentős helyszíneire, úgy tűnik, egy nosztalgikus út, célja az emlékek felidézése, a szerettei felkeresése.

A körút, a helyszínek és az ott készült képek azt sejtetik, hogy a pápa földi búcsút tett szülőföldjén. Az utazás II. János Pál pápa utolsó lengyelországi útját is eszünkbe juttathatja.

Az emeritus pápa a tervek szerint hétfőn tér vissza a Vatikánba. 

Kiemelt képünkön XVI. Benedek szülei sírjához látogat. Fotó: Bild.de

Iratkozzon fel hírlevelünkre