Perelné az angol kormányt egy Down-szindrómás gyermek édesanyja

Egy Down-szindrómával született gyermek édesanya beperelte a brit kormányt, amely a jelenleg hatályos abortusztörvény értelmében súlyos magzati rendellenesség esetén a várandósság 24. hete után is lehetővé teszi a terhességmegszakítást.

Angliában, Wales-ben és Skóciában a törvények egészen a várandósság 24. hetéig engedélyezik a magzatelhajtást. Ehhez két orvos jóváhagyása szükséges, akik igazolják azt, hogy nagyobb rizikóval jár az anyának a babát megszülnie, mint elvetetnie; vagy pedig hogy a kicsi súlyosan beteg, így például a Down-szindrómás. 

Amikor a még várandós Maire Lea-Wilsonnál a vizsgálatok azt igazolták, hogy gyermeke genetikai rendellenességgel jöhet világra, a kórházban több ízben is arra igyekeztek rábírni, hogy szakíttassa meg a terhességét. Ő azonban elfogadta a szíve alatt növekvő életet – ma már 11 hónapos a kisfia. Mint mondta: nem tudná képzelni az életét nélküle.

A történtek után az anya most azért küzd, hogy más magzatoknak is egyenlő esélyük lehessen az életre, még akkor is, ha bizonyos etegséget állapítanak meg náluk még születésük előtt.

Maire Lea-Wilsonnak van egy egészséges kisfia is. „Mindkét fiamat egyformán szeretem és egyformán fogadom el, fáj, hogy a törvény viszont nem kezeli őket egyenlőnek. Ezen akarunk változtatni!” – nyilatkozta a Sky News-nak, hozzátéve: ma is fájdalmas emlék számára, amikor 34 hetes terhesen arról győzködték, hogy vetesse el a gyermekét.

A a kormány ellen indított peréhez csatlakozott a 24 éves, Down-szindrómás Heidi Crowter is, aki, saját bevallása szerint, amíg ez a törvény érvényben van, kirekesztettnek érzi magát. „Ez a törvény azt az érzést kelti bennem, hogy meg se kellett volna születnem, nincs helyem a társadalomban” – nyilatkozta.

A papírokat a jövő héten terjesztik a brit Legfelsőbb Bíróság elé, amely döntést hoz az ügyben. 

Az eredeti írás itt olvasható

Kiemelt képünk illusztráció, forrása: flickr.com

 

A témához kapcsolódó írásunk: 

Miért nem engednek örülni egy kismamát?

Iratkozzon fel hírlevelünkre