Összeesküvés vádjával ítéltek el két atyát Manilában

Az elnök és a drogkereskedelem kapcsolatára rávilágító videósorozat miatt beindult az állami ügyészség. A február 14-én született ítélet a két katolikus papon kívül egy volt szenátort és még nyolc másik embert is érint.

A Jézus Társaságának két tagját, Albert Alejo és Flaviano Villanueva jezsuita atyákat is érintettként kezelik az „Ang Totoong Narcolist (The True Narcolist)” videók kapcsán hozott ítéletben, írja az ICC

A szóban forgó videósorozat az elnök, Rodrigo Duterte és a kínai drogkereskedők kapcsolatát tárja fel.

Olivia Torrevillas állami ügyész szerint a vádlottak „szándékosan, törvényellenesen és bűntudat nélkül jutottak megállapodásra” és döntötték el, hogy nyilvánosan, a figyelmet felhívva, megfélemlítéssel és egyéb törvénytelen módokon mennek neki az elnöknek.

Duterte 2019 elején egy beszédében azt mondta, hogy ha a papok kritizálják őt, azt ne a szószékről tegyék, máskor eréjesen ekézte a katolikusokat, a papokat, sőt Isten személyét és a nőket is.

A vádban kimondják, hogy a vádlottak „rosszindulatú és trágár rágalmakat” terjesztettek és hamis „bizonyítékokat fabrikáltak Duterte és családtagjai ellen, olyan színben feltüntetve őket, mintha az elnöknek és családjának kapcsolata lenne a drogkereskedelemmel”.

Az UCA News jelentése szerint Alejo és Villanueva atya tagadják a vádakat.

Alejo atya egyébként az Ehem! anti-korrupciós kampány vezéralakja és alapítója, Villanueva pedig az Arnold Janssen Kalinga Centert vezeti, mely élelmet és higiéniai ellátást biztosít Manila rászorulóinak.

Az atyák elleni vádakat később, a fejenként 10 000 pezó (nagyjából 60 ezer forint) óvadék letétele után visszavonták.

 

Kiemelt képünk forrása az Asia News.

Iratkozzon fel hírlevelünkre