A Fülöp-szigeteki elnök nyíltan lebuzizta a katolikus püspököket

Rodrigo Duterte úgy tűnik, valamiért nagyon megharagudhatott a Katolikus Egyházra. A Fülöp-szigetek elnöke a 12-n tett nyilatkozatában olyan mértékben ment neki az anyaszentegyháznak, mely nem sok jót ígér a szigetországban élő katolikusok és alapvetően a keresztények számára.

 

Duterte, az egyház őt érő kritikáit követően kelt ki magából, melyek erősen megkérdőjelezték az elnök drog ellen vívott véres háborúját, valamint az emberi jogok semmibevételét.

Habár Duterte kifejezetten nem emelt ki egyetlen okot sem a egyházkritikáját alátámasztani, a 80,5%-os katolikus kereszténységgel (2015-ös adat) rendelkező országban a püspököket mindennek elhordta. Az észak-manilai iskolában tartott ünnepségen beszédet tartva hangzottak el a következő gondolatok:

“Csak annyit tudok mondani, hogy a k**** ***átokat püspökök, csesszétek meg.” Majd beszédében kitért arra is, hogy szerinte a legtöbb püspök homoszexuális. “A legtöbbjük meleg. Fel kéne vállalniuk ezt, lemondani a cölibátusról és megengedni számukra, hogy fiúkkal barátkozzanak.”

Dutertének ez nem az első alkalma volt, hogy ilyen módon nekiment a katolikus egyháznak.

Korábbi beszédeiben már nevezte az elnök Istent “hülyének”, a Szentháromságot “bolondságnak”, megkérdőjelezte a teremtéstörténetet, és szólította már fel az éppen aktuális hallgatóságát is arra, hogy “öljétek már meg ezeket a semmirekellő püspököket.”

A szigetországban történő eseményeket vizsgáló kritikusok szerint az elnök katolikus egyház iránt tanúsított haragja, a törvényen kívüli intézkedésekről alkotott és nyíltan megfogalmazott egyházi kritikában gyökerezhet. A rendőrség drog-elhárítói több mint 5000 emberrel végeztek a törvénytelenül végrehajtott akciók során.

A világban egyáltalán nem áll példa nélkül, hogy bizonyos népek vezetői szélsőségesen gondolkodnak a vallásról, mely sokszor különösképpen a kereszténység megnyomorításában nyilvánul meg. Az viszont eddig példa nélküli volt, hogy egy ország elnöke – ismét kiemelem, a Fülöp-szigeteken élő emberek több mint 90%-a keresztény – egy nyilvános beszédben ennyire nyersen menjen neki az egyháznak.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás: ICC
Kép forrása: Národné Noviny

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre