Meddig hiszünk abban, hogy a Jézuska hozza az ajándékot?

Elkerülhetetlen, hogy a gyerekek megismerjék a valóságot, és lehulljon a lepel a Kisjézusról. De mikor van itt ennek az ideje?

A gyermekek számára az a természetes, hogy az ajándékokat a fa alá a Jézuska hozza. Nem kérdőjelezik meg a szenteste megszólaló csengőszót, hiszen miért is ne lennének a nappaliban angyalok? Egyes helyeken még egy nyitva hagyott ablak is árulkodik a jelenlétükről, hogy épp az imént röppentek ki.

A hit a karácsonyi Jézuskában mindaddig sértetlen marad, amíg a gyermek el nem megy iskolába, ahol innen-onnan már hallja, hogy a Jézuska „csak mese” – már ha ebben nevelték szülei.

De mi a felelőssége ebben a szülőknek? Egy csodaszép karácsonyi élményt adnak a gyermeknek – amit sokan még felnőttkorukban is őriznek – de a hidegzuhany elkerülhetetlen: nem mondtak igazat.

Felmerül a kérdés, hogy fontos-e egyáltalán ez a mese a gyermekek számára? Lehet-e már az elején tiszta lapokkal játszani, vagy akkor elvesszük a varázsát?

– Nem fontos, hogy ebben a mesében nőjön fel, hiszen egyes családok nem is tartják ezt a mesét, és a gyermekekkel együtt közösen díszítik a fát kicsi koruktól kezdve, együtt készülődnek, és a szeretet ünnepe címén kapnak ajándékot, és készítenek ők is – válaszolta kérdésünkre K. Németh Margit pszichológus. A szakértő hozzátette, azoknál a családoknál, akiknél a Jézuska hozza a fát és az ajándékot, fontos, hogy idejekorán ne bukjanak le a szülők – ez általában pontos szervezést szokott igényelni.

Ha már be vannak csukva az ajtók, a gyermekek szinte hallják a szárnysuhogást és a kulcslyukon át leskelődnek, hátha meglátják az angyalokat. De nem biztos, hogy az „ajándékokat hozó Jézuska” története feltétlenül szükséges ahhoz, hogy valóban varázslatos legyen a gyerekek karácsonya.

A szakértő szerint az óvodáskor végéig a gyermekek a gyermeki világkép és gondolkodás miatt is hiszik a csodát, ezért nekik ez a szép mese igazi valóságként élhető meg. Az óvodáskor végére, mikorra kialakul a gyermeki realizmus, már általában egyre többet kérdeznek, ami igen nehéz helyzet a szülőknek. Mit mondjanak gyermekeiknek?

– Fontos, hogy ne hazudjunk, hanem életkoruknak megfelelő válaszokat adjunk! Szintén nagyon fontosnak tartom, hogy a válaszokban az domborodjon ki, hogy számunkra a család, a szeretet, az együttlét, a meghitt ünneplés a fontos. Ahogy nagyobbak lesznek a gyermekek (egyre többet kérdeznek, egyre több ellenkező véleményt hallanak társaiktól), akár el is mesélhetjük a Mikulás, vagyis Szent Miklós és a kisdedet meglátogatók történetét, akik ajándékot vittek neki. A keresztény hitet gyakorló családoknál sok esetben úgy él tovább a történet, hogy Jézus bennük él, velünk van – mondta K. Németh Margit.

Nehéz dolog „megtörni” a varázst a gyerekben, de a szülők mégsem húzhatják a végtelenségig a leleplezést, mert a környezet egyre inkább felfedi a valóságot.

– Nem tartom jónak, ha sokáig ringatjuk ebben a hitben, hiszen társaitól már egyre inkább azt fogja hallani, hogy nem is a Jézuska hozza az ajándékokat, és bizonytalanná válik, hiszen a szeretett szülőket kéne „megvádolnia” azzal, hogy nem mondanak igazat. Nagyobb lesz a csalódottsága, de nem a Jézuskában, hanem a szüleiben – véli a pszichológus. – Természetesen sok esetben a gyerekek maguktól is rájönnek, hogy ez egy mese, és ők maguk szembesítik a szülőket, de olyan is előfordul, hogy továbbra is részt vesznek a mesében azzal a tudattal, hogy ők már tudják az igazságot – mi felnőttek is így vagyunk ezzel – tette hozzá.

Kép forrása: Pixabay

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre