Katolikus pap áldotta meg a homoszexuális „házasokat”

Katolikus pap áldotta meg a homoszexuális „házasokat”, mondván, hogy a nemrégiben kiadott vatikáni dokumentum, a Fiducia Supplicans megengedi – írta közösségi oldalán a Szent István Intézet.

Az intézet bejegyzésében ellentmondásosnak nevezte a Fiducia Supplicans dokumentumot. Azt írták, hogy a “mostani eset alátámasztani látszik az eretnekséget kiáltó bíborosok és püspökök álláspontját, miszerint az áldás teológiáját sajátos módon kibővíteni kívánó dokumentum több zavart és kárt okoz, mint hasznot.”

Joseph Williams atya, a chicagói Páli Szent Vincéről nevezett templom plébánosa egy április 22-én Instagramra feltöltött videóban volt látható, amit egy Kelli Knight nevű, önmagát queer közösségszervezőként aposztrofáló, egyébként metodista lelkészként is működő hölgy töltött fel – számolt be róla az intézet.

A videó alatti leírásban Knight a szintén hölgy partnerére hivatkozva közli, hogy „Myah mindig is az alma materének kápolnájában szeretett volna megházasodni, így megleptem őt egy házassági áldással!”– utalva a plébániához kapcsolódó Catholic DePaul Universityre.

Egy homoszexuális pár úgy értelmezi az eseményt és a pápai dokumentumot, ahogy akarja, botrányossá azonban a plébános teszi az esetet

– jegyezte meg posztjában a Szent István Intézet.

„Kelli and Myah, szabadon elkötelezitek magatokat amellett, hogy szent hitvestársakként szeretitek egymást és békében és harmóniában éltek örökké?” – kérdezte a plébános a két nőt, akik igennel feleltek.

„Szerető Isten, növeld és szenteld meg a szeretetet, amelyet Kelly és Myah egymás iránt éreznek” – mondta ezután a pap, aki a gyűrűket, amelyek a nők átadtak egymásnak, hűségük és elkötelezettségük jeleinek nevezett.

„Legyenek továbbra is boldogok a te kegyelmedben és áldásodban” – tette hozzá. „Isten áldása legyen a tiétek, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében ” – fejezte be a pap.

A Szent István Intézet elemző összefoglalója kitért arra, hogy ez az áldás a katolikus házasságkötési liturgiát nem tükrözi, “hiszen ott szó sincs például örökké tartó békés és harmónikus életről, csupán halálig tartó jóról, rosszról”. Ennek ellenére, mint írták, “belátható, hogy ha egy templomban egy párra egy pap hitvesekként hivatkozik, gyűrűt cserélnek és áldást kapnak, akkor nehéz kimagyarázni hívő és nem hívő előtt is, hogy itt nem a homoszexuálisok bűnös együttélése van az Anyaszentegyház által jóváhagyva.”

A Catholic News Agency katolikus hírportál megkereste az ügyben Williams atyát, aki azt válaszolta, hogy amikor először megkereste őt Kelli Knight a kéréssel, megmondta nekik hogy

értse meg, ez semmiképp nem egy házasságkötés, esküvő, vagy bármi ilyesmi. Ez csupán a személyek megáldása

– fogalmazott az atya.

Ez sült ki belőle

– vonta le a tanulságot bejegyzésében a Szent István Intézet.

Címlapkép: illusztráció. Forrás: freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre