Az Európai Parlament állást foglalt a vallásszabadság Burkina Fasó-i megsértése ellen

Az Európai Parlament (EP) csütörtöki strasbourgi plenáris ülésén határozatban állt ki a biztonság és a vallások közötti béke megőrzése mellett a nyugat-afrikai Burkina Fasóban.

Assita Kanko, az EP Burkina Fasó-i születésű belga képviselője a vitán elhangzott beszédében hangsúlyozta: „A dzsihadisták fő célja a társadalom megsemmisítése. Támogatni kell a terrorizmus által sújtott országokat és régiókat egy megfelelő EU-Afrika stratégia keretében.”

„Nem szabad ezeket a társadalmakat cserbenhagyni, mert a terrorizmus pusztító lángjainak martalékává esik majd Európa is” –

figyelmeztetett a képviselő.

Hölvényi György, az EP kereszténydemokrata képviselője, a kezdeményezésére elfogadott határozat parlamenti vitájában elmondta, hogy a nemzetközi dzsihadista szervezetek hajtóvadászatot indítottak a keresztények és a mérsékelt muszlim népesség ellen, ami káoszba dönti Burkina Faso eddig békében élő társadalmát.

Magyarország a helyszínen keresi a megoldásokat

– tette hozzá, emlékeztetve Azbej Tristannak, a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkársága vezetőjének a térségben tett közelmúltbeli látogatására, amelynek keretében a menekültválság enyhítéséről tárgyalt az afrikai országban. 

„Politikai pártok feletti üggyé tettük a terrortámadásokat elszenvedő közösségek megsegítését Burkina Fasóban. Ez közös sikerünk” – tette hozzá a képviselő.

Josep Borrel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a vita lezárásaként elmondta: az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának a jegyében az EU-nak kötelessége fellépni a vallási radikalizálódás ellen, és támogatni a térség stabilizációját.

„A mi biztonságunkról és jövőnkről is szó van” – emelte ki a főképviselő.

Burkina Fasóban 2019 folyamán több mint 60 keresztény hívő és pap esett áldozatul célzott dzsihadista támadásoknak. Legutóbb december 1-jén öltek meg 14 embert egy templomban az ország keleti részében, Hantoukourában. Összesen 520 fegyveres terrortámadás történt ebben az évben az országban, ami többszöröse az elmúlt években tapasztaltaknak.

Magyarország kiáll a Burkina Fasoban üldözött keresztények mellett

Azbej Tristan Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban találkozott Philippe Ouedraogo bíborossal, aki a Burkina Faso-i püspöki karral közösen számolt be a keresztény közösség országban tapasztalható helyzetéről. A megbeszélést követően az államtitkár Burkina Faso külügyminiszterével, Alpha Barry-vel, valamint az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) helyi képviselőjével, Ioli Kimyaci asszonnyal tárgyalt. 

Ezt követően ellátogatott az ország terror sújtotta észak-keleti régiójába is, ahol felkereste a helyi belső menekülteknek ideiglenes szállást nyújtó menekülttáborokat, és beszélgetést folytatott a keresztényeket célzó terrortámadások túlélőivel, valamint találkozott a térség kormányzójával is.

A Burkina Faso-i látogatás során Azbej Tristan

a magyar emberek szolidaritásáról biztosította a helyi üldözött keresztény közösséget,

és őket bevonva vizsgálta meg, hogy milyen módon tud rajtuk segíteni a Hungary Helps Program, melynek alapelve, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni.

A helyi viszonyokat jól szemlélteti, hogy az államtitkár utazását teljes titokban kellet megszervezni, hogy ne keltsék fel a dzsihadista terrorszervezetek figyelmét.

 

A témában olvasásra ajánljuk: 

Burkina Faso lehet a következő Szíria

Iratkozzon fel hírlevelünkre