A Wembley-től a Puskásig

Véletlennek nem nevezhető az a sok egybeesés, ahogyan Isten előre készítette az ő nagyszerű és nagyszabású tervét, hogy egy napon dicsőítőkkel telhessen meg a Népstadion helyén felépült Puskás Aréna. A Wembley-től indult minden, ahol Noel Richards és sok más dicsőítésvezető meghívására keresztények tízezrei dicsőítették a Bajnokot, Jézus Krisztust. Az esemény felvétele eljutott Magyarországra is. A brit dicsőítésvezető és énekes, valamint László Viktor, az Ez az a nap! alkalmak főszervezője szinte ugyanabban az időben nézett bele a videokazettába – amelyen a Wembley koncert volt látható –, csak éppen a földgolyó más-más részein. A felvételen félreérthetetlen módon feltűnik a magyar zászló. Innen indult minden...

Anglia

Hetvenezer ember volt a Wembley-ben, amikor a Queen adott hatalmas koncertet. Minden kéz a magasban volt, és mindenki énekelte: we are the champions, azaz mi vagyunk a bajnokok – mesélte emlékeit 1997-ből Noel Richards.

Love of my Life – Keresztény kritika a Bohemian Rhapsody című filmről

Biztosan volt már olyan az életedben, amikor nagyon érzed Isten jelenlétét. Amikor ezt a felvételt láttam, egy pillanat alatt üzent számomra. Olyan volt, mintha Isten pontosan mellettem állt volna, és azt mondta: „Noel, ez egy nagyon jó koncertnek látszik egy nagyon remek zenekarral, de ez az egész nem igaz.

Mert a világon csak egy bajnok van: Jézus Krisztus” – emlékezett vissza a „stadionvízió” kezdeteire Noel.

Isten akkor magot ültetett el a szívemben. Ugyanazt a stadiont láttam a lelki szemeim előtt, csak éppen dicsőítőkkel volt tele. A Wembley Angliában az a rangos hely, ahol a zene és a sport „isteneit” dicsőítik. Az az őrült kép támadt bennem: lehet hogy egy nap a „teljesen átlagos emberek” töltik majd meg ezt a stadiont – tette hozzá.

Noel Richards Istentől kapott víziója be is teljesült. – 1997-ben hatalmas tömeg hallotta meg a meghívásunkat, és jött el a stadionba. Mielőtt elkezdődött volna ez az esemény, kaptam egy levelet valakitől.

Ez állt a levélben: „ez nem az út vége, ez csak a kezdet” – mesélte.

Valóban, a Wembley-ben egy folyamat kezdődött el, amelynek következő nagyméretű állomása 2006-ban a berlini Olimpiai Stadionban volt, ahol negyvenegy különböző nemzet fiataljai gyűltek össze Isten imádására és dicsőítésére.

Az 1997-es Wembley-ben történt eseményről videó is készült. Ennek a zárószámában feltűnik egy „Hungary” feliratú magyar lobogó (az általunk megosztott link 6:54-ig percénél látható). A színpadon számos, nem kevés dicsőítésvezető énekli közösen Noel Richards Champion of the World című dalát.

Amikor annak idején észrevettem a magyar zászlót, arra gondoltam, muszáj elmennem Magyarországra. 1998 áprilisában találkoztunk is László Viktorral. Imádkoztunk a régi Népstadionban, hogy egy nap megláthassuk, hogy tele van dicsőítőkkel. Viktortól azt kérdeztem, hogy ezt mikor tehetjük meg? Ő azt felelte: addig, amíg nem lesz egy új stadionunk. Erre én azt kérdeztem tőle, hogy mi a baj ezzel a stadionnal? Mire ő csak annyit válaszolt, hogy ez túl kicsi, mert csak ötvenezer ember fér el benne. Valószínűleg ezért kellett várnunk 2020-ig – osztja meg a magyarországi találkozás emlékeit Noel Richards, aki izgatott várakozással tekintett a jövőbe a Jelenések könyvéből idézve: Új éneket énekeltek: „Méltó vagy, hogy átvedd a könyvet, és feltörd pecsétjeit, mert megöltek, és véreddel megváltottad (az embereket) Istennek, minden nyelvből, népből és nemzetből.”

Isten a színfalak mögött dolgozik – Noel Richards a Vasárnap.hu-nak

Ez a menny íze a földön. Hiszem azt, hogy 2020. július 18-án meg fogjuk ízlelni a mennyet a földön, amikor minden nemzetből összegyűlünk, hogy kijelentsük, a világ bajnoka Jézus Krisztus! És arra is kíváncsi vagyok, hogy ehhez az alkalomhoz kötődően mit indít el az Úr.

Magyarország

A kilencvenes évek végén a kezembe került a Noel által szervezett Wembley-koncert felvétele – mondja el a korántsem véletlen tapasztalatait a Fel Felé című keresztény könnyűzenéről szóló könyvben László Viktor. – Pont azt az időszakot éltem, hogy már ilyen csarnokok teltek meg ilyen zenével, persze magyar zenészekkel. Azt hittem, hogy rosszul látok, hogy a Wembley stadiont látom, amelyben ugye csak a legnagyobb focimeccsek vagy a Queen, a U2 és a Rolling Stones állja meg a helyét.

Az élmény inspirálta az Ez az a nap! alkalmak főszervezőjét, hogy a kommunizmus utáni Magyarországon megvalósítható legyen ugyanez. – Ott elhatároztam, hogy szeretnék tenni valamit ezen a területen, és hogy megkeresem Noelt – emlékezett vissza.

Kapcsolatok híján erre nem nagy esélyt látott László Viktor, de elkezdtek imádkozni, hogy ha Istennek van terve, akkor mutassa meg. – Egyszer csak bejelentkezett Noel, hogy keres Magyarországon, pont Magyarországon a földbolygón olyan srácokat, akikkel tudna beszélni, hogy megossza a szívében lévő dolgokat. Ez pedig nem volt más, mint hogy úgy érzi, hogy Budapesten el fognak indulni ilyen dicsőítő alkalmak, és hogy a stadionig eljuthat ez az egész.

Egyszerűen nem hittem el, hogy ilyen van: amikor én a Wembley-ről szóló videót néztem idehaza, Noel is pontosan ezt a videót nézte náluk. Többször is végignézte a nappalijában ülve. Akkor meglátta a magyar zászlót a Champion of the World dal végén. Noel pedig azon kezdett el gondolkodni, hogy akar-e Isten ezzel valamit üzenni neki. Eközben Magyarországon valakik álmodoznak arról, hogy Isten teljesítse be, hogy ez itt is megtörténjen. Noel testvéri érkezése pecsét volt az indulásunkon – osztotta meg a kezdetekről szóló emlékeit a Fel Felé című könyvben László Viktor.

Jézus zászlója alatt találkozunk – László Viktor a Vasárnapnak

És még egy magyarországi szál…

Persze mindez több volt néhány magyarországi keresztény fiatal egyszerű álmodozásánál. Prazsák László már 1993-ban a legnagyobb természetességgel mondott ki egy mondatot a Népstadionban: „Lesz itt még dicsőítő alkalom is.”

Ez nem az én saját kijelentésem volt, hanem Isten profetikus üzenete. Később egyszer csak megkeresett Noel Richards, azután pedig kapcsolatba kerültem László Viktorral – mondta el a Vasárnapnak adott interjúban Prazsák László. Hozzátette, nagyon fontos volt, hogy ez a mondat el is hagyja a száját, mert a prófétai dolgok úgy működnek, hogy azokat ki is kell mondani. Később Isten összehozott olyan emberekkel, akik az ő vágyát meg is tudják szervezni. És elindult ez az egész folyamat.

Prazsák László: Belső bizonyosság és öröm számomra, hogy Krisztusé vagyok

A Biblia azt mondja, hogy az a prófécia van az Úrtól, amelyik be is teljesedik. 2020. július 18-án az új Puskás Arénában hetvenezer ember fogja egy szívként, egy lélekként dicsőíteni a győztes Jézus Krisztust.

Fotó: Ezazanap.hu

Kapcsolódó cikkünk:

A keresztények istendicsérete megszenteli a stadionokat

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre