Aknamentesítik Jézus megkeresztelésének helyét

A palesztin belügyminisztériumhoz tartozó Aknamentesítésért Felelős Igazgatóság megerősítette, hogy Jordán-völgyben a Magtas (merítés) területén hamarosan befejezik a munkálatokat – közölte a Linga.org arab nyelvű oldala.

A palesztin állami szervezet közel 136 holdnyi területet tisztított meg, együttműködve a keresztény egyházakkal, valamint a háborús törmelékre és a fel nem robbant lőszerekre specializálódott HALO Trust brit-amerikai nonprofit szervezettel.

Az Al-Watan Voice  palesztin online hírportál szerint az idén megkezdődött munkálatok első szakasza napokon belül befejeződik, és a keresztények számára fontos zarándokhely teljes biztonságban megközelíthető lesz minden irányból. A Palesztin Hatóság a turizmus fellendülését reméli ettől, ami fontos bevételhez juttathatja a helybéli lakosságot és a keresztény egyházakat egyaránt.

– A Jerikó megyéhez tartozó területen még az idén megkezdődik a munkálatok második szakasza, ami a Magtas területét körbeölelő mintegy 500 holdnyi területre terjed ki – közölte a Gaza Now.

A keresztény vallásnak ezen a meghatározó helyszínén keresztelte meg Keresztelő Szent János Jézus Krisztust. Ezidáig zarándokok csak egy keskeny sávon keresztül juthattak el a Jordán folyónak e szakaszához.

A munkában résztvevő civil és egyházi szervezetek szerint megnehezítette a dolgukat, hogy az izraeli hatóság nem volt hajlandó az aknamező térképeit kiadni. Izrael az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban szállta meg Ciszjordániát és a Jordán-völgyet, ezután az új határsávban aknamezőt telepített.

Az S4C.News már korábban is beszámolt hasonló aknamentesítő munkálatokról, amit a Palesztin Hatóság és a HALO Trust közösen hajtott végre. Tavaly egy ötven éve bezárt ferences kolostor környékén számolták fel a gyalogsági aknákat.

A Jézus megkeresztelkedésének helyszínétől mintegy négyszáz méterre fekvő kolostor mára ismét megnyitotta kapuit a zarándokok előtt.

Kép: Youtube

Iratkozzon fel hírlevelünkre