Malajzia: A miniszterelnök-helyettes szólalt fel a keresztény iskola ügyében

Múlt pénteken, egy 42 éves politikai aktivistában túltengett a feltűnés utáni vágy, ezért hamis vádak alapján feljelentett egy keresztény lányiskolát Malajziában, amiért „imádkozni merészeltek a nemzeti himnusz eléneklése előtt”.

A pinengi Metodista Lányiskolát múlt pénteken jelentették föl a Dato Keramat-i rendőrségen, amiért állítólag keresztény imákat mondtak el a himnusz eléneklését megelőzően – számolt be az esetről az International Christian Concern. A feljelentő politikai aktivista néhány tanúra hivatkozva azt is kiemelte, hogy az iskolában a muszlim imaformákat mind betiltották.

A rendőrség a feljelentést követően nyomozásba kezdett, az Oktatásügyi Minisztérium pedig komoly figyelmeztetést fogalmazott meg a lányiskola részére, melyben további fegyelmi eljárást, javító intézkedést helyeztek kilátásba.

Palanisamy Ramasamy maláj miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy az iskola – a vádakkal ellentétben – nem tiltotta meg muszlim tanulóinak, hogy a maguk módján imádkozzanak.

Sőt, hozzátette, hogy a szóban forgó eseményen (ti. a 2019-es Kiemelkedő Növendékek ünnepségén) egyáltalán nem is történt közös imádság.

„Nem volt imádkozás az esemény alatt, se keresztény, se muszlim, csupán egy egységbeszédet tartottak”– nyilatkozta Ramasamy a miniszerelnöki irodában tartott sajtótájékoztatón.

Az iskolavezetés korábban döntött úgy, hogy a keresztények és a muszlimok békés együttélésének megerősítése céljából rendszeresen tart majd a fentebb említetthez hasonló egységbeszédeket. Ezáltal is csökkenteni kívánták a szakadékot a két vallás között, amely az utóbbi időben egyre gyorsuló tempóban szélesedik Malajziában.

A miniszterelnök-helyettes arról is beszámolt, hogy

a keresztény tanuló elmondta a szeptember 27-i rendezvényre megírt beszédét, míg az erre felkért muszlim tanuló nem készült el időben beszédével, így ő nem szólalt fel az eseményen.

Ramasamy külön figyelmeztette az Oktatásügyi Minisztériumot, hogy mielőtt ilyen elhamarkodott lépéseket tesznek, vizsgálják meg jobban a részleteket.

Az iskola vezetése nem aggódik a rendőrségi nyomozás miatt, ugyanis a tények őket igazolják. Az üggyel kapcsolatos részletes információkkal azonban nem szolgálhatnak, amíg a nyomozás le nem zárul.

 

Fotó: Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre