Greta Thunberg üzleti vállalkozásnak sem rossz

Greta Thunberg 2018-ban néhány hét alatt világhírű klímaaktivista lett, miután iskolai sztrájkot hirdetett a klímavédelemért. Felfedezése azonban egy csöppet sem tűnik véletlennek – írja a V4NA –, például azért sem, mert édesanyjának éppen három nappal azután jelent meg könyve, hogy Gretaról cikkezni kezdtek az újságok. Hovatovább a lány „felfedezője” néhány hónap alatt 10 milliós haszonra tett szert Greta nevének köszönhetően. Na nem forintban...

A 2003-ban Stockholmban született Greta Thunberg édesanyja Svédországban híres operaénekesnő, édesapja színész, menedzser. Greta akkor vált híressé, amikor 2018 augusztusában sztrájkba kezdett: a svéd parlament előtt egy táblával ülve akarta felhívni a döntéshozók figyelmét arra, hogy tegyenek többet a klímaváltozás elleni harcban. Néhány hét alatt világhírű lett, azóta pedig a klímavédelem egyik fő ikonja, aki felszólalt már a davosi Világgazdasági Fórumon, az Európai Parlamentben és az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusában is.

Nincsenek véletlenek

Ne legyenek azonban illúzióink, gyors karrierjét már kezdetektől szakértő kezek egyengették,

céljuk pedig nem a klíma védelme, hanem a helyzet kihasználása és a busás haszon megszerzése volt.

Édesanyja, Malena Ernman operaénekes, a Svéd Királyi Zeneakadémia tagja. 2018-ban adta ki könyvét, melyben az olvasók betekintést nyerhetnek a család életébe – idézi fel a V4NA. Ebben Ernman beszél arról, hogy milyen volt a család élete, míg az ő énekesi karrierjének érdekében körbeturnézták Európát, és hogyan alkalmazkodott az egész család az utazgatás mellett Greta Asperger-szindrómájához, és a kisebbik lány, Beata figyelemhiányos hiperaktív rendellenességéhez (ADHD). És végül, hogy hogyan változott meg az életük a környezetvédelemnek köszönhetően.

A könyv megjelenésének időzítése több mint érdekes: Greta köztudatba bevonulása után néhány nappal került a polcokra.

 

Stockholm, 2019. május 24. Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivista beszédet mond a második akalommal meghirdetett globális klímasztrájk stockholmi demonstrációján 2019. május 24-én. MTI/EPA/TT/Janerik Henriksson

Greta édesanyja és testvére még 2018 májusában részt vett egy éghajlatváltozással foglalkozó konferencián, amin egy bizonyos Ingemar Rentzhog, elismert PR-szakember is előadó volt.

Rentzhog volt az, aki később „véletlenül” felfedezte a magányosan sztrájkoló lányt a svéd parlament előtt…

Rentzhog eleinte tagadta, hogy kapcsolatban állt volna a Thunberg családdal, és úgy állította be Greta felfedezését, hogy ő is csak egy levelezőlistáról értesült a sztrájkról. Később azonban beismerte, hogy korábban már találkozott Greta édesanyjával a rendezvényen. Gretát végül Rentzhog ismertette meg a világgal, a lány története pedig pillanatokon belül körbejárta a sajtót, és egyre többen kezdtek csatlakozni hozzá. Még maga Rentzhog is.

Lebukott a klímavédelem élharcosa, Greta Thunberg

Greta neve jól hozott a konyhára

Eközben Greta folytatta tiltakozását, egyre többen ismerték meg, híresség, a „klímaharc jelképe lett” – írja a V4NA. Felgyorsultak az események, idővel Greta Thunberg is tagja lett a We don’t have time tanácsadói testületének, majd Rentzhog Greta nevét használta fel cége népszerűsítésére, mely addigra már jó reklámértéket jelentett – vonzotta a befektetőket a november 27-i részvénykibocsátáskor. A cég a befektetőknek azt ígérte, hogy pénzük rendkívül jövedelmezően térül meg.

Rentzhogék az ügyleten, az új befektetőkön – Greta nevét felhasználva – az elérhető információk szerint mintegy 10 millió svéd koronát, vagyis majdnem egymillió eurót kerestek.

Greta édesapja úgy nyilatkozott, ők erről semmit sem tudtak. A több véletlen egybeesés – Greta édesanyja és Rentzhog találkozása, Greta felfedezése és a Greta családjáról szóló könyv megjelenése előtti médiafigyelem – azonban mindenesetre más megvilágításba helyezi a fiatal klímaaktivista történetét – foglalta össze a hírügynökség.

Iratkozzon fel hírlevelünkre