Greta Thunberg hivatalosan kérte nevének levédetését

Greta Thunberg, a közismert klímaaktivista bejelentette, kérvényezte saját nevének és az általa 2018-ban alapított Fridays For Future (Péntekek a jövőért) mozgalom hivatalos levédetését — írja a The Guardian

Thunberg erre a nagyívű döntésre annak fényében jutott, hogy a törekvéseinek és a „gondozásában” működő mozgalomnak köszönheti, hogy világszerte hírnévre tett szert. Célja, hogy olyan civilek és szerveztek ne szervezkedhessenek a nevét felhasználva, amelyek nem képviselik ugyanazt az értékrendet, mint ő.

„Magam és a más iskolasztrájkolók nevében kijelentem, hogy nem vagyunk érdekeltek a kereskedelemben. Sajnálattal kell látnom, hogy ezt a lépést meg kell tennem a magunk védelme érdekében.”

MTI/EPA/Alexander Becher

Ezzel arra utalt a klímaaktivista tinédzser, hogy szerinte számos visszaélés érte már úgy az ő nevét, mint az általa létrehívott mozgalmat, és ezen belül az iskolasztrájkokat is. 

Kérvényével összefüggésben a közösségi médiában magyarázkodott: 

„A nevem és Fridays For Future mozgalom nevében számos olyan kereskedelmi ügyletet folytattak le, melyre engedélyt biztosan nem kértek tőlem. Így adtak el termékeket, és szerveztek pénzgyűjtést a nevemben és a szervezet nevében”.

Iratkozzon fel hírlevelünkre