Bezzegnyugati köztévé, 2020

„Hogyan éljünk?” címmel tematikus hét zajlik épp a német közszolgálati tévében; az elképzelés az, hogy a műsorokkal jól körüljárják a legégetőbb problémákat, bemutatva, hogyan lehetne a múlt hibáiból tanulva egy szép új országot-világot felépíteni a koronavírus után. Klassz terv.

Át is tanulmányoztam gyorsan az ARD műsorát, hogy megnézzem, mikor foglalkoznak például a migráció és az integráció kérdéskörével, de úgy tűnik, anyagtorlódás miatt ez kimaradt. Ellenben megnézhetjük a Greta Thunbergről szóló egész estés filmet, megtekinthetünk egy 2034-ben játszódó, „tudományos eredményeken alapuló” ökodrámát, melyben Németország a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt felel a globális éghajlattal szemben elkövetett bűneiért (spoiler: a végén el is ítélik az éghajlatváltozás elhárítása terén fennálló kötelezettségeinek megsértése miatt, és az ipari forradalomig visszanyúlóan kártérítést kell fizetnie szén-dioxid-kibocsátásáért – és ismétlem, a film „dráma”, nem szatíra), továbbá hallgathatunk politikusokat vitázni a gendersemleges nyelvhasználatról, valamint eltöprenghetünk a köztévé által feltett úgynevezett „lelkiismereti kérdésen”: „Mi fontosabb számodra? A saját gyerek vagy a Föld erőforrásai?”

Igen, a magyarországihoz hasonló termékenységi rátát felmutató Németországban, amely már az eper leszedéséhez és a dédik ápolásához is emberierőforrás-behozatalra szorul, a köztévé szerint indokolt kis videókban sulykolni a lakosság németül beszélő részébe: kiszipolyozod a Földet, te rút polgár, ha egomán módon saját gyereket szülsz.

Miközben Tuvalu partjainál emelkedik a vízszint, te egy gőgicsélő klímagyilkossal rontanád a helyzetet; míg Brazíliában pusztítják az esőerdőt, te érzéketlen módon a saját kis emisszióintenzív családfádat növesztgeted. Hát nincs benned irgalom?!? Persze nem így direkte mondja ezt az ARD; indokolásuk szerint ők csupán egy ártalmatlan provokatív kérdést tettek fel, amellyel egészen nyugodtan vitába lehet szállni.

Már ahol: az ARD Youtube-csatornáján ugyanis először cenzúrázni kezdték, majd két nap után teljesen kikapcsolták a videó alatti hozzászólásokat. Merthogy válaszoltak a nézők, de nem túl progresszíven. „Micsoda beteg kérdés”, „Fehér emberek, vállaljatok gyerekeket! Hisz ha mi kihalunk, azzal pont a sokszínűség csökkenne” – ilyesféle kommentek érkeztek százával, ami a jelek szerint tarthatatlanná vált a közmédia számára. Pedig nem ártott a józanság üde szellője a videó alatt: a kis bejátszásban megszólaltatott járókelők kétharmada ugyanis a „szülni VAGY bolygót menteni” áldilemmában a bolygómentés szent ügyét választja. Egyikük kifejti ugyan, hogy két gyereke és három unokája van, akikről nem mondana le, de restelkedve hozzáteszi: az ő idejében még nem lehetett erről a túlnépesedés-dologról hallani, a mai eszével viszont már nem vállalna gyereket, maximum adoptálna.

Mentegetőzhet tehát a német köztévé, hogy ő csupán ártatlanul kérdez, és tény, hogy a videó utolsó megszólalója (jellemző módon egy afroamerikai származású fekete újságírónő) rámutat a gyerekvállalás és a bolygóvédelem összeegyeztethetőségére, de a német fejekbe azért már csak sikerült beleültetni a lelkiismeret-furdalást és az eleve jól begyakorolt bűntudatot – amit a videó tovább erősít az olyan statisztikákkal, miszerint „mindegyikünk átlag 22 kiló szén-dioxidot termel naponta, azaz annyit, amennyit egy dízelautó 120 kilométeren”.

Világos az üzenet: az ember pontosan olyan ártalmas, mint egy mocskos dízelautó, ezért nyilván hasonlóképpen le kell állni a gyártásával.

Mindez azonban egyáltalán nem meglepő, ha szem előtt tartunk egy november elején közzétett felmérést, amely az ARD 150 ifjú újságírójának pártpreferenciáját vizsgálta. Eszerint 57,1 százalékuk szavazna a Zöldekre, 23,4 százalékuk az NDK-s utódpártra és 11,7 százalékuk a szocdemekre – azaz a német köztévénél dolgozó fiatalok 92,2 százaléka szoci vagy komcsi. Ha vége a tematikus hétnek, remélhetőleg ismét jut idejük összevont szemöldökkel bírálni a magyar közmédiát az árnyalt gondolkodás hiánya és a politikai kiegyensúlyozatlanság miatt.

 

Francesca Rivafinoli

Az ARD eredeti videófelvétele itt tekinthető meg. 

A szerző további írásai ide kattintva olvashatók.

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásunk:

Mit nem bocsát meg a természet?

Kiemelt képünk forrása: Youtube/ARD

Iratkozzon fel hírlevelünkre