Greta, a környezetvédelmi kamukirálynő

Greta Thunberg többször keveredett már ellentmondásba saját elveivel. Például akkor is, amikor egy napon át főszerkesztő lehetett (mindenféle végzettség nélkül) egy svéd napilapnál, a Dagens Nyheternél. A problémát itt nemcsak az jelentette, hogy a lap naponta több százezer nyomtatott példányban jelenik meg, ami szennyezi a környezetet és erdőket irtanak ki miatta, hanem az is, hogy Greta felügyelete alatt hatalmas BMW-reklám jelent meg az újságban – hívta fel a figyelmet a V4NA.

Greta akkor azt állította, nem beszéltek meg vele mindent, be volt határolva a munkája. A lap szerkesztői menedzsere szerint azonban Greta az összes hirdetést látta, mielőtt azok az újságba bekerültek. Tavaly decemberben pedig Németországban utazott a Deutsche Bahn egyik járatán, ahonnan egy képet posztolt, amelyen számtalan csomaggal ül a földön, és arról panaszkodott, hogy mennyire tömve vannak a németországi vonatok. Később kiderült, hogy valójában foglalt helye volt – az első osztályon…

Németországi utazása előtt Greta az Atlanti-óceánt is átszelte az Egyesült Államokból indulva Európába, mégpedig egy katamaránon. Csakhogy Kopár István háromszoros földkerülő tengeri vitorlázó a V4NA-nak adott interjújában rámutatott:

hatalmas karbonlábnyoma van a Gretát szállító katamarán gyártásának.

Ráadásul ezek a karbonszálból készült hajók egy adott verseny előírásai szerint készülnek, és ha nem válnak be, már dobják is őket a szemétbe.

Miután pedig Greta megérkezett a hajóval Európába, vonatra szállt – Lisszabonból Madridba tartott, egy klímakonferenciára. A klímavédő vonatozás azonban ekkor sem jött össze, tudniillik a Renfe társaság távolsági luxusjárata bár nagyrészt villamosított pályán közlekedik, egy több mint száz kilométeres szakaszon bizony nem villamosított a pálya. Ezért ott a villanymozdonyt dízelre kell cserélni, aminek a károsanyag-kibocsátása már nagyon messze áll a Greta által reklámozott „zéró kibocsátáshoz” képest.

Greta hibázott már tüntetésen is: csapatával teljesen letapostak egy zöld területet, miközben a környezet védelmében szólaltak fel.

Végül a helyiek szerveztek gyűjtést, hogy helyrehozzák az okozott kárt. A kanadai Albertában pedig, ahol rengetegen élnek az olajiparból – melyet szigorú környezetvédelmi szabályozások mellett űznek –, végre görbetükröt tartottak neki. Jason Kenney, Alberta kormányzója azt üzente Gretának és a többi aktivistának az egyik erőműből: jó lenne tudniuk, hogy az áram, amivel tegnap feltöltötték az iPhone-jaikat, éppen ebből az erőműből származik. És az az áram is, amivel a hangosítást működtetik a tömegrendezvényen…

Forrás: V4NA.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre