A portugál egyház is kiáll a gender-érzékenyítés ellen

A genderideológia tanításáról szóló törvény gyakorlatba ültetését hagyta jóvá a portugál kormány, ezért több parlamenti képviselő az alkotmánybírósághoz fordult azt követelve, hogy nyilvánítsák alkotmányellenesnek az intézkedést. A politikai aktorok mellett az egyház is kiáll a gender-érzékenyítés oktatása ellen. A portugál egyház minden lehetséges eszközt bevet annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a szexualitás keresztény felfogására, amely a test és a lélek közötti harmónián, illetve az Isten által teremtett világ csodálatos tervének tiszteletben tartásán alapul, továbbá figyelmeztetik a szülőket a genderideológia veszélyeire is.

A genderideológia az emberi nem kétféle jelentésének megkülönböztetésén alapul, az egyik természeti, a másik kulturális alapú. A legtöbb európai nyelvben, például az angolban is 2 szó található a nemre: a gender és a sex. Előbbi kulturális, utóbbi biológiai jelentésben utal férfira és nőre.

A genderideológia lényege, hogy a „kulturális nemet” (gender) a biológiai nem fölé (sex) helyezzék, ezáltal az utóbbi nem befolyásol minket az előbbi tetszés szerinti megválasztásában.

Korábban már írtunk arról, hogy miként terjed vírusként Lengyelország nagyvárosaiban a politikai célú gender-érzékenyítés, ennek okán pedig a lengyel katolikus egyház felemelte hangját a genderideológia iskolákban történő oktatása ellen. Sajnos nem egyedülálló esetről van szó, ugyanis több ország mellett már Németország és Írország oktatási intézményeibe is betört a gender-semleges szabályozás. 

A lengyel katolikus egyház állásfoglalásához több ország püspöke és egyházi képviselője is csatlakozott. Ennek mi nagyon örülünk, hiszen kevés annál fontosabb dolog van, minthogy az egyház kiálljon és szót emeljen értékei, elvei és törvényei mellett. 

Ez történt most Portugáliában is. A Magyar Kurír számolt be arról, hogy Pedro Vaz Patto, a portugál Nemzeti Igazságosság és Béke egyházi szervezet elnöke

alkotmányellenesnek nevezte a kormány döntését, amellyel jóváhagyta a genderideológia tanításáról szóló törvény gyakorlatba ültetését.

Pedro Vaz Patto kifejtette, az egyház nem érzéketlen a szexuális identitási válságban levő személyek iránt, de a választ nem a genderelmélet jelenti. 

Az intézkedés egy ideológiát akar alkalmazni az iskolai környezetben, ami szemben áll az alkotmányos alapelvvel, miszerint az állam nem erőltethet rá egy ideológiai irányt a nevelésre. 

Az állami döntés ellen a civil társadalom petíciót hozott létre, melyet rövid időn belül ezrek írtak alá. A püspökök arra kérik a szülőket – a lengyel egyházhoz hasonlóan –, hogy legyenek következetesek gyermekeik ideológiai nevelését illetően, és érvényesítsék jogaikat.

– Portugáliában igyekeznek bevezetni a genderideológiát a szülők véleménye ellenére is, ezáltal megsértik az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát

– mutatott rá Pedro Vaz Patto.

A köznevelésben és oktatásban nem beszélünk már apaságról vagy anyaságról, helyettük a szülőség kifejezést használjuk, amibe beleértjük az azonos nemű szülőket is. A szexualitást teljesen különválasztjuk a szaporodástól: így kerül szóba a mesterséges megtermékenyítés (beleértve a béranyaságot is), ami alternatívaként szolgál a természetes szaporodásra, nem csak azoknál, akik valamilyen oknál fogva orvosilag nemzésképtelenek (…) Kimondhatjuk, hogy a genderideológia egy olyan antropológiai elméleten alapul, ami ellentmond nem csak a judeo-keresztény, hanem minden hagyományos kultúra alapvető tanításainak”. Pedro Vaz Patto ezt az Antropológiai forradalom című írásában fejtette ki, rávilágítva arra, mekkora veszélyt jelent a keresztény kultúrára és identitásra a genderelmélet eredeti fogalmainkat kifordító elvrendszere. 

Az egyház szerint a szexuális identitást érintő problémákra nem a genderideológia jelenti a megoldást, a Nemzeti Igazságosság és Béke szervezet elnöke figyelmeztet: 

Nem egy saját maguk által megélt nem felé való átalakulásukat kell elősegíteni. Ez egyáltalán nem a legjobb segítség. E szenvedő személy tiszteletének a kifogásával egy ártalmas ideológiát akarnak ránk kényszeríteni.

Pedro Vaz Patto rámutatott a genderelmélet oktatásban való jelenlétének hatásaira is: „Az oktatás komoly lehetőséget nyújt a genderideológia terjesztésére, ami egy tökéletes platform ahhoz, hogy átformálják az emberek gondolkodását. Az a céljuk, hogy a gyerekeket a lehető legkorábban hozzászoktassák a gondolathoz, hogy a nemüket ők maguk választhatják ki, teljesen függetlenül attól, hogy férfinak vagy nőnek születtek, és hogy nem létezik hagyományos, követendő családmodell, ahogy nem létezik viszonyítási alapként szolgáló apa vagy anya szerep sem.” 

Képek forrása: Vatican News és pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre