A Bárka a túlsó partra ért

Jean Vanier felfedezte a sérült emberek mélységes vágyát a valódi emberei kapcsolatok után, ezért az 1960-as években a házába fogadott két értelmi sérült férfit. Az ekkor létrejött Bárka Közösség - szolgálatával, sőt már puszta létével is - az egész világ számára üzent. Az alapító halálhíréről értesülve Ferenc pápa imájáról biztosította a közösség tagjait.

Jean Vanier 1928. szeptember 10-én született Genfben. A haditengerészetnél szolgált, majd Párizsban teológiát és filozófiát tanult. 1964-ben a házába fogadott két értelmi sérült férfit, Raphaëlt és Philippe-et, s a velük alkotott szövetségét nevezte “Bárkának”, Noé bárkájára utalva.

A Bárkában azóta is egészségesek és értelmükben sérült emberek alkotnak egyetlen közösséget. Ma több ezer értelmi akadályozottsággal élő ember lel náluk otthonra.

1971-ben azzal a céllal alapította meg a Hit és Fény Közösséget, hogy az értelmi sérült emberek is megtalálhassák a helyüket az egyházon belül.

Jean Vanier fő üzenete: nem dobhatjuk el magunktól a kevésbé értékeset! Mélyen megélt közösségei prófétai jelek a mai szekularizált világban, melyek rámutatnak, hogy létezik még a “mi” fogalma. Ehhez le kell tudnunk mondani a saját erőnkről, közel kell kerülnünk a kitaszítottakhoz.

Le kell dönteni a szegényeket a gazdagoktól elválasztó falakat.

A találkozásra van szükség, ahol senki sem értékeli többnek magát a másiknál, mert mindannyian Isten gyermekei vagyunk. Ez a leereszkedés mozgalma

– fogalmaz az alapító –, ahol nem hihetünk a rangokban. Ezen a ponton nem kell úgy tennünk, mintha nagyobbak lennénk a másik embernél. Szabaddá válunk, hogy önmagunk lehessünk.

Tavaly októberi szívinfarktusa után visszavonult, hogy elcsendesedett életet éljen, vagy ahogy ő fogalmazott: “kisebbedjen”.

Forrás: Magyar Kurír; fotó: MTI/EPA/Will Oliver

Iratkozzon fel hírlevelünkre