Zoltán, hát végre hazatértél?

Bizonyára mindenki ismeri, Magyarország egyetlen jeladós fekete gólyáját, aki február 16-án indult el a Közép-Afrikai Köztársaságból, hogy végre hazaérjen a Gemenci-erdőbe. Akit mindeddig esetleg elkerült a hír, most a Gemenc Zrt. közleményének köszönhetően pótolhatja, ami eddig kimaradt.

Meg kell hagyni Zoltán tudja, mikor kell megérkezni.

Talán azért is késett egy hetet, mert tudta, hogy melegebbre fordul az idő. Egy hete még ugyanis a reggelek kifejezetten csípősek voltak. És ezt honnan tudjuk? Az a bizonyos jeladó mindent rögzített. Zoltán teljes őszi és tavaszi vonulása nyomon kísérhető volt a Gemenc Zrt. weblapján. Mire érdemes ebből következtetni? Zoltán ősszel is vonulni fog, nagyjából egy hónapon keresztül. Így, ha már belefáradtunk a kereskedelmi tv-k felhozatalába:

Tapadjunk együtt Gemenc Zrt. weboldalára és szorítsunk együtt Zoltánért.

Mellesleg az ország fekete gólyáját még 2016. június 23-án jelölték meg a Gemenci erdőben. Ő az egyetlen olyan magyarországi fekete gólya, amely úgy járta meg Afrikát, hogy pontos információk vannak vonulásának minden napjáról. Íme, a 34 nap alatt megtett teljes útvonal (Előző írásunk itt olvasható):

„Zoltán február 16-án kezdte meg vándorútját Gemenc felé és 150-200 kilométeres távokat megtéve 20-án már Szudán déli részén járt. Február 21-én megpihent, vagy az időjárás miatt nem indult tovább, másnap viszont 400 kilométert tett meg, 24-én érte el a Nílus völgyét, a hónap utolsó napján a Nasszer-tó közelében éjszakázott.

Februárban 12 nap alatt 2500 kilométert tett meg. Március 3-án a Szuezi-öböl bejáratánál átrepült a Vörös-tengeren, majd a Földközi-tenger keleti partvonalát követve 8-án érkezett Törökországba, 12-én az Ulubat tónál, a Márvány-tenger közeléből küldött adatokat a jeladó. Három nap “pihenőt” követően végre útra kelt, Gallipoli mellett átrepülve a keskeny tengerszorost március 16-án érkezett meg Európába. Innen 5 nap alatt érkezett meg a gemenci fészekbe.”

 

Forrás: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre