Afrika volt a leghalálosabb kontinens a katolikus papság számára 2018-ban

Az Open Doors által készített World Watch List sok tekintetben mérvadó alapot ad a döntéshozók kezébe, mely alapján a nemzetközi viszonyokat befolyásoló intézkedéseket meghozhatják. Ami a keresztényüldözést és az egyéb erőszakos cselekedeteket illeti, az Afrikában drámaian romló tendencia miatt a kormányokat teszik felelőssé.

 

Afrika volt a leghalálosabb kontinens a katolikus papság számára 2018-ban – számol be az olasz Agenzia Fides jelentése nyomán az ICC. A tavalyi év során erőszakos halált halt negyven klerikusból huszoneggyel Afrikában végeztek. Ebbe 19 pap, egy szemináriumi dolgozó és egy munkás halálát számolták össze. 

Ez az újabb adat egy hét éves sorozatot tetéz. Lassan egy évtizede, minden évben Dél-Afrikában gyilkolják meg a legtöbb egyházi dolgozót.

Nem csak a katolikus egyházban szolgálók haláleseteinek száma volt magasabb 2018-ban (ez egyébként tizenhéttel több, mint tavaly), de a kontinensen általánosan növekedett a keresztények üldöztetése; több országban súlyosbodott a helyzet a 2017-es évhez képest. A keresztényüldözést a statisztikák alapján országokra rangsoroló World Watch List top 10-es listájában ott van Szomália a harmadik, Szudán a negyedik és Eritrea a hatodik helyen.

A keresztények ellen elkövetett erőszakos cselekedetek száma alapján Nigéria és a Közép-afrikai Köztársaság foglalják el – alig lemaradva Pakisztántól – a második és harmadik helyet. Az Egyesült Államok Vallásszabadság-ügyi Nemzetközi Bizottsága már elő is terjesztette javaslatát a Külügyminisztériumnak, hogy jelöljék meg Nigériát és a Közép-afrikai Köztársaságot mint “rendkívüli aggodalomra okot adó országok” (CPC).

A CPC megjelölés a minisztérium részéről tulajdonképpen kijelenti egy ország bűnösségét a 1998-as Nemzetközi Vallásszabadsági Törvény több rendbeli súlyos megsértésében. Ez az intézkedés, azon túl, hogy különös figyelemmel kísérik az országban végbemenő változásokat, az atrocitásokért felelős kormányokat nagyban korlátozó, komoly szankciókat is maga után vonhat. Ezeket a szankciókat az utóbbi években csupán Eritrea ellen vezették be.

Varga Gergő Zoltán

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!