2018-ban majdnem kétszer annyi misszionáriust öltek meg, mint az előző évben

A Fides missziós hírügynökség idei jelentése szerint 2017-ben 23, míg idén 40 misszionáriust öltek meg világszerte. Az elmúlt nyolc egymást követő évben az amerikai kontinensen vesztették legtöbben életüket, 2018-ban azonban már Afrikában történt a legtöbb haláleset.

 

A „misszionárius” szót a hírügynökség minden megkereszteltre érti, akik a keresztség jegyében Isten népének tagjaivá és ezáltal misszionárius tanítványokká is váltak. Minden megkeresztelt – bármi legyen is a funkciója az egyházban és felkészültsége a hitben – az evangelizáció aktív szereplője. Tehát a Fides hírügynökség éves listája már egy ideje nem a szűk értelemben vett ad gentes misszionáriusokra vonatkozik, hanem az egyház életében elkötelezett minden megkereszteltre, akik erőszakos módon vesztették életüket, nemcsak a hit elleni gyűlöletből eredően.

Afrikában 19 papot, egy szeminaristát és egy világi misszionáriust öltek meg: Nigériában, a Közép-Afrikai Köztársaságban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Elefántcsontparton, Kamerunban, Dél-Szudánban, Kenyában és Malawiban. Amerikában 12 papot és 3 világi hívőt gyilkoltak meg: Mexikóban, Kolumbiában, Nicaraguában, Venezuelában, Ecuardorban, El Salvadorban és Peruban. Ázsiában 3 papot gyilkoltak meg: a Fülöp-szigeteken és Indiában. Európában egy pap vesztette életét erőszakos körülmények között Németországban. Alain-Florent Gandoulou atyát, kongói papot, a berlini francia nyelvű katolikus közösség káplánját egy erőszakos vita után ölték meg irodájában idén február 22-én.

A gyilkosságok okai között idén is sokszor szerepel az emberrablás vagy betörési kísérletek során megölt misszionárius esete. Ezeket a szegénységben, lepusztult társadalmi közegben követik el, ahol az erőszak szabályozza az életet, az állami hatóságok nincsenek jelen vagy a korrupció és a kompromisszumok miatt nagyon gyengék, vagy ahol a vallást eszközként használják fel más célokra. Minden esetben a papok, szerzetesek és világiak osztoznak az átlagemberek mindennapjaiban, elviszik nekik az evangéliumi tanúságtételt a szeretetről és mások szolgálatáról a remény és a béke jeleként. 

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Forrás: Vatikáni Rádió

(Borítókép: P. Pierluigi Maccalli misszionárius, akit szeptemberben raboltak el fogvatartói Nigerben.)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre