Valakik pezsgővel, mások imával búcsúztatják az óévet

A közösség alapítója, Roger testvér a szív jóságát és az egyszerűséget állította a taizéi lelkiség középpontjába. Minden évben fiatalok tízezrei gyűlnek össze Európa valamelyik nagyvárosában, hogy elmerüljenek a jóság, az egyszerűség és a szeretet forrásában. Meditatív imádságok, ciklusosan ismétlődő énekek a hit alapigazságaival és találkozás Istennel és egymással. Az egység nagy pillanatait idén Madridban élhetik át a résztvevők, ahol a vendégszeretet megtapasztalása által építik a bizalom kultúráját.

Az egyszerűség és a csönd szokatlan, talán megmagyarázhatatlan ereje hatja át a találkozók légkörét. Sok tízezer ember a világ legkülönbözőbb szegletéből és felekezetéből az egység jegyében gyűlik egybe. A Bizalom Zarándokútjáról csak felszabadult szívvel tud hazatérni az azon résztvevő.

A spanyol fővárosban 170 plébánia és családok ezrei nyitják meg saját lakásaik ajtaját, hogy befogadják a fiatal zarándokokat.  A mostani találkozó témáit a szolidaritás értékei gazdagítják, amelyeket a spanyol főváros lakói és intézményei is kifejezésre juttatnak.

Ferenc pápa december 27-én üzenetet küldött a madridi taizéi találkozón december 28. és január 1. között jelen lévő sok ezer fiatalnak. Készítsetek helyet az Úrnak az életetekben, és fedezzétek fel a Jézussal való barátság révén, hogy lehetséges megélni a nagylelkű vendégszeretetet! Tanuljatok meg gazdagodni mások különbözőségei által, hasznosítsátok saját talentumaitokat, hogy hidak építőivé váljatok az egyházak, a vallások és a népek között! – buzdított a Szentatya.

Gőbel Ágoston a madridi találkozó résztvevőjeként benyomásait is megosztotta a Vasárnap.hu-val. Az idei témát Alois testvér, a taizéi közösség perjele választotta: „Ne feledkezzünk meg a vendégszeretetről”, amelyet az esti elmélkedések alkalmával bont ki a szemünk előtt. A kapcsolatainkba félelem és fenntartás költözik.

Helyre kellene állítani magunkban a bizalom kultúráját

– idézte a perjel szavait Gőbel Ágoston.

Minden egyes helyszínen befogadnak bennünket. Megtapasztalható az egyházi közösségek közötti együttműködés is. A vendégszereteten keresztül lehetőségünk volt megtapasztalni, hogy nekünk is befogadónak kell lennünk. Negyedszer veszek már részt ezen a találkozón, jelenleg csoportvezető vagyok. Már az is fantasztikus, hogy nagyon sok fiatal van együtt. A szállásunkon is számos, különböző nemzetből lehetünk együtt.

Egy olyan fakultáción is volt lehetőségem részt venni, ahol

egy keresztény, egy zsidó és egy muszlim nő beszélgetett arról, hogy a vallás mennyire lehet ma a béke és a párbeszéd eszköze.

Mindegyiküknek jó és helytálló elképzelése volt. Azon még mindenképpen dolgozni kell, hogy az egymás gondolatainkhoz jobban tudjunk kapcsolódni – osztotta meg személyes benyomásait Gőbel Ágoston.

Amikor első alkalommal vettem részt ilyen találkozón, már a második nap rohantam, hogy le ne maradjak az esti közös imádságról.

Több tízezren vagyunk együtt fiatalok, az imádság légkörében, gyönyörű környezetben, szívig hatoló imádságok és énekek kíséretében. Ez most, negyedszerre is teljesen lenyűgöz.

Amikor innen hazatérünk, már nagyon várjuk a következő évi hasonló alkalmat. Éppen tegnap este jelentették be, hogy a következő évi találkozót a lengyelországi Wroclawban rendezik – tudatta a madridi taizéi találkozó fiatal magyar résztvevője.

(Forrás: Magyar Kurír, Vasárnap.hu; fotó: taize.fr)

Iratkozzon fel hírlevelünkre