Két pap is meghalt az iszlamista milícia támadásában

Két papot is megöltek az iszlamista szélsőségesek november 15-én a Közép-afrikai Köztársaságban. Pár napja számoltunk be egy kongói támadásról, ahol az iszlamisták szintén végeztek két atyával.

 

A hivatalos jelentések szerint körülbelül 40, bizonyos források szerint akár több száz ember is meghalhatott a kisvárost érintő támadásban, melyet az Unité pour la Paix en Centrafrique (UPC) indított. Ez a csoport a Séléka milíciához köthető, mely közel egy évtizede a keresztény kormányt segített megbuktatni. A Séléka 2014-es feloszlatását követően érkezett a térségbe az UPC. A nagyrészt muszlimokból és fuláni fegyveresekből álló terrorista csoport lerohanta a – több mint 26 000 otthonát elhagyni kényszerült embernek menedéket biztosító – tábort és a közelben lévő katedrálist.

Az ország dél-keleti részén fekvő Alindaónak, a múlt évben is egy nagyobb támadással kellett szembenéznie. Akkor 130 embert gyilkoltak meg, a város épületeinek nagy részét pedig lerombolták. Az ott élő emberekben azóta csak növekszik létbizonytalanság érzése, és a menekült táborok is gyors ütemben bővülnek.

A legutóbbi támadásban, az elkövetők, ahogy beértek a városba gyilkolni kezdtek. 

A város katedrálisába behatolva megölték az ott lévő két papot, majd lerombolták a templomot.

Tettüket azzal indokolják, hogy a helyiek ellenséges – a köznyelvben Anti-Balakaként ismert – milíciát  támogatnak. A folytatódó küzdelmek még inkább destabilizálják az államszervezetet, az ország méretéhez képest pedig jelentős emberveszteséget szenvednek a mészárlások során.

Mit ér a békefenntartói jelenlét?

A csütörtöki mészárlás az ENSZ békefenntartóinak jelenléte ellenére következett be. Egy Rómában tanuló Közép-afrikai pap, Fr. Amos Boubas úgy nyilatkozott, hogy “a gerillák érkeztekor (a békefenntartók) visszavonultak a bázisukra, sorsukra hagyva az embereket”.

Nem ez volt az első eset, hogy a MINUSCA (az ENSZ békefenntartóinak hivatala) passzivitást mutatott a Közép-afrikai Köztársaságot érintő hasonló helyzetekben, bár a szervezet mindig tagadja, hogy bármit is rosszul csinálnának.

2017 augusztus 5-6-án tucatnyi civilt mészárolt le az UPC Gambóban. A legtöbb áldozat nő és gyerek volt, sokaknak átvágták torkát, míg másokat élve égettek el. 

Tíz vöröskeresztes dolgozó is az áldozatok között volt.

A városban tartózkodó marokkói ENSZ erők semmit nem tettek a civilek védelme érdekében. Ezt a World Watch Monitor több helyi forrása is megerősítette.

Egy hónappal később, 2017 szeptember elsején, újabb tucatnyi áldozatot szedtek a fegyveresek Zemióban. A városban tartózkodó marokkói csapatok szintén nem tettek semmit.

Az ENSZ adatai szerint a 4.5 milliós Közép-afrikai Köztársaságban 2.9 millió ember szorul segítségre és védelemre.

Október végéig 338 humanitárius dolgozók ellen elkövetett incidenst jelentettek. Ezzel a Közép-afrikai Köztársaság lett a legveszélyesebb ország a humanitárius segítők számára.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: International Christian Concern, World Watch Monitor

Iratkozzon fel hírlevelünkre!