Oscar-díj: Glenn Close hetedszer sem nyert

A 91. Oscar-díjátadó ceremónia sok meglepetést okozott. Ezek közül talán a legnagyobb, hogy Peter Farrelly Zöld könyv című filmje nyerte el a legjobb film díját vasárnap este a hollywoodi Dolby Színházban.

A legtöbb jelölést A kedvenc és a Roma kapta (10-10), utóbbit a legjobb film és a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában is jelölték. Az Oscar-díj története során még nem volt példa arra, hogy idegen nyelvű film nyerte volna meg a legjobb filmnek járó elismerést is. Ez a sorozat most sem tört meg.

A Roma mégis Oscar-történelmet írt.

1969 óta ugyanis 9 alkalommal jelöltek mexikói filmet Oscarra, elsőként azonban Alfonso Cuarón nyert. A Roma a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában nyert, emellett Cuarón lett az idei gálán a legjobb rendező és a legjobb operatőr is. Cuarón számára pedig alkotóként is óriási elismerés, hogy második rendezői Oscarja és vágói díja mellé (mindkettő a Gravitáció-ért) most odateheti az operatőri aranyszobrot is, vagyis minden szempontból egyetemes filmalkotónak mondhatja magát.

Úgy néz ki, Hollywood tényleg pikkel egyesekre.

Glenn Close, akit idén (is) a legjobb színésznő díjára jelöltek „A férfi mögött” című filmért, de hetedszer sem kapta meg az Oscart. A kategória díját végül Olivia Colman brit színésznő vehette át A kedvenc című történelmi drámában nyújtott játékáért. A legjobb színész Oscar-szobrát pedig a Bohém rapszódiában Freddie Mercuryt alakító Rami Maleknek adták át.

A Fekete Párduc című képregényfilm is több Oscar-szobrot gyűjtött össze a díjátadón: a filmzenét komponáló Ludwig Göransson elismerésén kívül a jelmez és a legjobb díszlet Oscarját is elnyerte. Afroamerikai művészként a jelmeztervező Ruth E. Carter és a díszlettervező Hannah Beachler is elsőként lett Oscar-díjas a maga kategóriájában.

Némi magyar vonatkozás idén is volt.

Bár idén sajnos nem jutott magyar alkotás a jelöltek közé, mégis volt magyar érdekeltségű díj. Az apai ágon magyar származású Elizabeth Chai Vasarhelyi dokumentumfilmje, a hegymászós Free Solo el is hozta a kategória Oscar-díját.

Az összes díjazott listája:

Legjobb film: Zöld könyv

Legjobb rendező: Alfonso Cuarón

Legjobb színésznő: Olivia Colman

Legjobb színész: Rami Malek

Legjobb női mellékszereplő: Regina King

Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali

Legjobb idegen nyelvű film: Roma

Legjobb eredeti forgatókönyv: Zöld könyv (Nick Vallelonga, Brian Currie és Peter Farrelly)

Legjobb adaptált forgatókönyv: Csuklyások – BlacKkKlansman (Charlie Wachtel és David Rabinowitz, valamint Kevin Willmott és Spike Lee)

Legjobb operatőr: Alfonso Cuarón

Legjobb animációs film: Pókember: Irány a Pókverzum!

Legjobb dokumentumfilm: Free Solo

Legjobb rövid dokumentumfilm: Period. End of Sentence.

Legjobb élőszereplős rövidfilm: Skin

Legjobb animációs rövidfilm: Bao

Legjobb eredeti filmzene: Ludwig Göransson

Legjobb eredeti betétdal: Shallow a Csillag születik c. filmből (Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando és Andrew Wyatt)

Legjobb hangkeverés: Bohém rapszódia

Legjobb hangvágás: Bohém rapszódia

Legjobb látványtervezés: Fekete Párduc

Legjobb smink: Az alelnök

Legjobb jelmez: Fekete Párduc

Legjobb vágás: Bohém rapszódia (John Ottman)

Legjobb vizuális effektek: Az első ember

Forrás: MTI/ Origo

Iratkozzon fel hírlevelünkre