Újra a polgárháború küszöbén van Afganisztán

Nem olyan régen írtuk, hogy a sorozatos baljós jelek mellett, végre pozitív fejlemények is megfigyelhetőek Afganisztánban. Azóta azonban mást sem lehet hallani, mint a konfliktusok újabb kibontakozását.

Legutóbb ismét a tálibok támadtak.

Ezúttal, hétfőn egy katonai bázis és egy rendőrségi kiképzőközpont volt a célpont, amelynek tizenkét ember esett áldozatul és további 30 megsebesült.  A beszámoló szerint a Vardak tartomány székhelye, Maidansar elleni összehangolt műveletben a kormányzati létesítmények mellett egy öngyilkos merénylő működésbe hozta a járművébe rejtett pokolgépet. Ezután a fegyveresek tüzet nyitottak az afgán kormányzati erőkre. A megtámadott bázison állomásozott az afgán titkosszolgálat mintegy 150 emberből álló egyik különleges alakulata is.

Szálem Asgerkhalil, egy helyi egészségügyi vezető közölte, hogy a támadás halálos áldozatai mind katonák voltak.

Néhány sebesültet a tartományi kórházakba szállítottak, a súlyosabb eseteket pedig közvetlenül a fővárosba, Kabulba. A merénylet elkövetőjeként a szélsőséges tálibok jelentkeztek. A mostanihoz hasonló  támadások szinte napi rendszerességgel megtörténnek az ország területének mintegy felében. Az erőszakos cselekmények annak ellenére is fokozódnak, hogy az Egyesült Államok egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz a 17 éve tartó háború tárgyalásos rendezésére.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre