#NapiPápa: Miként lehet valóban keresztényi életet élni?

Ferenc pápa hétfői miséjében arról beszélt, hogy milyen hibákba esnek bele gyakran még azok is, akik önmagukat keresztényként definiálják. A negatív tulajdonságok ellenpólusaként a Biblia pozitív példáit hozta fel, és azt is hangsúlyozta, hogy Jézus Boldogmondásaiból is bátran meríthetünk e téren inspirációt.

Hétfői miséje során a Szentatya kiemelte: sokan önmagukat katolikus hívőként határozzák meg, valójában azonban mégsem a keresztény értékeknek és a Boldogmondásokban előírtaknak megfelelően élnek és cselekszenek. 

Ferenc pápa arra hívta fel a figyelmet, hogy kellő önvizsgálat során észrevehetjük azon tulajdonságainkat, amelyek nem felelnek meg a keresztényi „stílusnak”.  Miséjében három nagy, a keresztényi élettel nem összeegyeztethető viselkedésstílust emelt ki: a másokat megvádoló emberét, a világi emberét és az önző emberét. 

Az első stílus azokra jellemző, akik saját életüket, karrierjüket mindig mások megvádolásával, a másik ember hírnevének rontásával akarják felépíteni és az önjelölt igazságosztó szerepében lépnek fel. Ők maguk sem veszik észre vélhetően azt, hogy amit művelnek,

az az Ördög módszere,

akit épp ezért „Nagy Vádlóként” is emlegetnek. A Sátánnal szemben az ellenpéldát Krisztus mutatta be, aki sosem volt hajlandó másokat elítélni bűneik miatt, s ettől óva intett minden keresztény hívet.

A „világi” katolikusok kapcsán a pápa úgy fogalmazott: ők azok, akik ismerik ugyan a keresztényi élet követelményeit, azonban mégsem ezeknek megfelelően járnak el, és a

„hiúság, büszkeség és a pénz vonzásában élnek”:  

„Ez a fajta világiasság az, amely sok igaz hívőt is tönkretesz” – fogalmazott a pápa. Ellenpéldaként a világiasság ellen pedig az alázat szimbólumaiként Szűz Mária és Szent József életét hozta fel követendő példaként.

A harmadik rossz „életstílus” bemutatása során a pápa az önzőséget, a másokkal szemben való közönyt emelte ki negatív tulajdonságként. Ők azok, akik szintén jó katolikusnak hiszik magukat, de nem törődnek mások problémáival – legyen szó háborúról, betegségről, vagy akár csak a szomszédaik szenvedéséről.

„Ez az a fajta álszentség volt az, amelyet Jézus is a farizeusok szemére vetett” – összegezte Ferenc pápa.

Hogyan lehet tehát jó keresztényi életet élni? Ennek a feltételeit megtestesítik azok a Boldogmondások, amelyeket Márk evangéliumában úgy jellemez, mint „új bort, új palackban”.  A hasonlat értelmében a bor Isten számunkra adott ajándékait szimbolizálja, azonban a „nemes ital” megtartásához nekünk is méltóvá kell válnunk ahhoz. 

A pápa szerint a Boldogmondások kiemelik azokat a tulajdonságokat, amelyekre szükségünk van az életben, ezek közt az alábbiakat sorolta fel: 

szelídség, alázat, türelem a szenvedésben, igazságszeretet, az üldözés elviselése és a mások felett való ítélkezés kerülése. 

Hangsúlyozta: annak érdekében, hogy jó keresztények lehessünk, bátran meríthetünk inspirációt a Boldogmondásokból, s ha így teszünk, akkor minden bizonnyal siker fogja koronázni törekvéseinket. 

(Forrás: Vatican News)

Iratkozzon fel hírlevelünkre