Megújulásra váró papi attitűdök, amelyek rombolják a közösséget

Semmi sem lehet nagyobb kárral az egyházra egy helytelenül szolgáló papnál, aki túllépi saját korlátait – ezt foglalta össze a Religion News friss cikke. A mi életünkhöz hasonlóan a papok élete is megújulásra szorul. Akik ítéletet mondanak a papok helyteleníthető viselkedése miatt magára az egyházra, éppen önmagukat képesek kizárni abból. Hiszen Jézus Krisztus éppen a bűnösöket hívta meg. A Religion News általunk szemlézett cikke azt is üzeni: semmi sem lehet nagyobb kincs, mint amikor egy addig helytelenül viselkedő pap élete megújul. Az ilyen esetekben a közösség egyik pillanatról a másikra kivirágzik.

A cikk szerint sokkal többen fordítanak hátat az egyháznak egy-egy rossz pap hatása miatt, mint a dogmákkal való egyet nem értés okán – legyen szó akár csak 1-1 arrogáns vagy érzéketlen személyről is. Legutóbb Amerikában az az eset kavarta fel a port, amikor egy elhunyt fiú temetése során a pap a megemlékezés fennköltsége és részvéte helyett végig arról beszélt, hogy az öngyilkosság miatt a fiú nem kerülhet a mennybe.

Természetesen az ilyen hírek jó alibiként szolgálnak azok számára, akik a kritizált papokhoz hasonlóan nem akarják a belső változás útját választani. A klérus helyteleníthető viselkedése elegendő számukra ahhoz, hogy kimentsék magukat a megújulás kezdetben kellemetlen, a saját lelkükkel szembenéző folyamatából.

Szerencsére az ilyen destruktív papokból azért kevés van, ám működésükkel valóban lelki pusztítást tudnak véghezvinni. A megújult, Istenre figyelő lelkipásztor körül hamar kiépül az élő közösség. Ezt a munkát sajnos hetek alatt meg tudja semmisíteni egy-egy rossz példát mutató pap. 

Az említett amerikai esetben megkérdőjelezhető, hogy a papnak igaza volt-e egyáltalán. Szent II. János Pál pápa  egy katekézisében például arról beszélt, hogy a negatív külső hatások csökkenthetik az öngyilkosságért való felelősség mértékét, valamint hogy Isten az ilyen esetekben is alighanem megbocsájtó tud lenni. 

A hívők Istenről is sokféleképpen vélekednek. A helyes istenkép kialakulásában a papoknak nagy szerep jut. Egyesek szemében Isten pusztán egyfajta törvényhozó”, akik megbünteti azokat, akik vétkeznek. Számukra az egyház nem azoknak a menedékhelye, akik segítségre szorulnak, hanem – Ferenc pápa szavaival élve –  egy sajátos kis egyházi elitklub. Ők, akik tökéletesnek tekintik magukat, úgy érzik, hogy elítélhetik azokat, akik vétkeztek – ez a mentalitás tükröződik a fenti eseten is. 

Isten azonban nem így áll hozzánk. Olyan ő, mint egy szülő, aki már akkor is szereti a gyermekét, amikor megszületik és még képtelen viszontszeretni őt.

Nem azt üzeni nekünk, hogy „szeretni foglak, ha megtartod a parancsolataimat”, hanem szimplán azt, hogy „szeretlek”. 

Isten tehát szeret minket, vétkeinktől és hibáinktól függetlenül – s ezt a szeretet ünnepeljük most, az advent időszakában, karácsony titka felé közelítve. Kiváló lehetőség ez mindannyiunk számára – legyünk akár papok, akár egyszerű hívek –, hogy a megújulás által találkozhassunk a minket végtelenül szerető Istennel. És akkor bizonyára a közösségeink is kivirágoznak…

(Forrás: religionnews.com, kiemelt kép forrása: Pixabay) 

Iratkozzon fel hírlevelünkre