Jól járunk, ha megfogadjuk a fekete pénteki jó tanácsokat

Az internetes csalók is igyekeznek kihasználni a fekete péntekhez hasonló, időszakosan nagy tömegű online vásárlásra buzdító kampányokat - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

Az Amerikából kopizott tömeges bevásárlási napon érdemes résen lennünk, nehogy végül többe kerüljön a leves, mint a hús.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet figyelmeztet, hogy a Black Fridayhez kötődő bevásárlási akciókat internetes csalók képesek felhasználni. Kicsalják a személyes és titkos adatainkat a jóhiszeműségünkre alapozva. Körültekintően kell ezért eljárnunk.

Az adathalászok látszólag hivatalos üzenetet küldenek kiszemeltjüknek, amelyben egy, az eredetire megtévesztésig hasonlító, ám hamis weboldalra, csatolmányra irányítják áldozatukat. Erre különféle mesterkélt indokokat használnak: például jelszó módosítást kérnek, regisztráció megerősítését, vagy utolsó akcióra hívják fel a figyelmet.

Elővigyázatosság nélkül soha ne kattintsunk az e-mailben megküldött hivatkozásokra. A látható webcímet (URL-t) begépelve látogassuk meg a kívánt oldalt, de soha ne jelentkezzünk be a bizonytalan webshopok oldalára.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre