Ne vásárolj fekete pénteken! – Már egyes üzletek is erre buzdítanak

Több bolt, számos kézműves, illetve kisebb áruházak is dacolnak a Black Friday intézményével: ezen a napon bezárják üzleteiket, és arra bátorítják a társadalmat, hogy ne vásároljanak, hanem inkább menjenek ki a szabadba, figyeljenek oda egymásra.

Mára jelentéktelen aprósággá silányult az a gondolat (pontosabban tény), hogy a fejlett világ messze többet fogyaszt, mint amennyit képes előállítani. Ennek a lehetetlen helyzetnek persze feltétele, hogy a dollárcentes napi bérezésért dolgozó távol-keleti, afrikai és egyéb, mélységesen mély nyomorban tartott társadalmi rétegeket (valamint az erőforrásainkat) a legvégsőkig kihasználjuk.

Végtelenül visszás, hogy a Föld népességének felső 10%-a nagyrészt úgy tekint Afrikára, mint egy putrira, miközben elfelejti (vagy már meg sem tanítják neki a töriórán), hogy Afrikának pár száz évvel ezelőtt még, bizony, virágzó kultúrája volt – egészen addig, míg elődeink, a jámbor lelkű gyarmatosítók be nem tették oda a lábukat. 

Persze a helyzet azóta sem változott: ki ne hallott volna a Sierra Leone-i véres gyémántokról – vagy a tanzanitról, amely a Nyugat minden pénzét megéri?

Kicsit ezekről is szólnak a Black Friday-ellenes megmozdulások. Hiszen bármelyik varrónő megmondja, hogy lehetetlen 3000 forintból kihozni egy blúzt: anyagköltség, több órás munka és a többi – miközben a plázák ki vannak tömve ilyen és ehhez hasonló árucikkekkel. Ha ebbe a 3000 forintba a bolt bérleti költségét, a multinacionális vállalat vezetőinek az apanázsát és minden egyebet arányosan beleszámítunk, akkor vajon milyen munkabért kap érte a Bengáli-öböl habjain ringó szállítóhajó gyomrában dolgozó kisinas? Merthogy ez a legújabb – már a gigantikus szállítóhajók gyomrában állítják fel a száz és száz varrógépet, mivel így nem kell a szárazföldön gyárépületeket bérelni, a kontinensek között meg egyébként is át kéne hajózni a terméket.

Akinek a fentiek jelentenek valamit,  az olvassa el a következő felhívást (amelyet egy túrabolt online felületén találtunk):

„Beszéljünk egy kicsit a Black Friday-ről! A nap, amelyet emberek alkottak, hogy még többet vásároljanak a leszállított árak miatt. Mi hiszünk a jó minőségű termékeben és korrekt munkabérekben. Ez azt jelenti, hogy az ár, amit kifizetsz, az egész előállítás költségét tartalmazza. Kiállunk a Black Friday ellen és bezárjuk webshopunkat a holnapi napon. Arra bátorítunk benneteket, hogy válasszatok valami kültéri programot. Menjetek el kirándulni, gyújtsatok tüzet, vagy töltsétek a napot a kirándulós felszereléseitek ápolásával.”

A kezdeményezésbe a Mountex is beszállt – a mai napon bezárták az üzleteiket, a dolgozóikat és vásárlóikat pedig arra ösztönözték: menjenek a szabadba!

 

Szerzőnk további cikkeit ide kattintva olvashatják.

 

Kiemelt képünk forrása: gamified.uk

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre