Svájcban hatalmi játszmák áldozata lett a püspökválasztás

A Szentszék kiadott egy listát három, Ferenc pápa által jóváhagyott püspöki jelölttel, ám az érintett svájci katolikus egyházmegye számára egyik jelölt sem volt megfelelő – adta hírül a Catholic News Agency. Egyes források szerint az ügy azért jutott zsákutcába, mert más egyházmegyék is megpróbálták befolyásolni a döntéshozatalt.

A püspökválasztás máig érvényes szabályait még XII. Piusz pápa fektette le az 1948-as, Etsi salva című pápai dekrétumban. A dokumentum előírásának megfelelően a Szentszék által felajánlott három jelöltből mindig a helyi egyházmegye választja ki a feladatra szerinte leginkább megfelelő papot.

A 2019 májusában nyugdíjba vonult Vitus Huonder püspök utódjáról a 22 fős székesegyházi káptalan döntött volna. A jelöltek közül azonban csupán egy ember jöhetett igazán szóba: a 72 éves Joseph Bonnemain, mivel csak neki volt közvetlen kapcsolata az egyházmegyével, amely jelenleg Svájc 26 kantonjából 7-et lefed (köztük a fővárost, Zürichet is). Bonnemain azonban mindössze három évig szolgálhatna, ugyanis a püspököknek 75 éves korukban be kell nyújtaniuk lemondásukat a pápának.

A CNA Deutsch jelentése szerint Bonnemain nagy támogatója volt a Rómától való függetlenedésnek, az egyházmegyék nagyobb önállóságának, valamint a templomi adórendszernek, amely még az egyházmegyén belül is erősen vitás kérdés. A lap értesülései szerint a káptalan már a jelöltek személyében is a szomszédos, bázeli és St. Gallen-i egyházmegyék befolyását látta.

Mivel az egyházmegye, mint a konzervatív katolicizmus bástyája, nagyon ügyelne a reputációjára, nem kíván engedni olyan külső befolyásnak, amely ezt ellehetetlenítené. A CNA Deutsch információi szerint

a három jelölt neve arra mutatott rá, hogy „a churi egyházmegye hangját, amely már korábban is eltért a társadalom fősodrától, el akarják hallgattatni”.

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásunk:

Régóta húzódó belharc ért véget a Vatikánban

 

Kiemelt képünk forrása: Wikimedia Commons

Iratkozzon fel hírlevelünkre