Előrehozott vásárlások Magyarországon

Úgy tűnik mindent a biznisz mozgat. Ez határozza meg a kiemelt jelentőségű napjainkat is. Ünnepeink sorra veszítik el eredeti jelentésüket. Halloween, Black Friday, Happy Holidays. Az adventi vásár elveszíti súlyát és lassan nevét is. A téli vásárra keresztelt forgatagok aligha várnak a Megváltó születésnapjára. Mi jön még?

Amikor kisgyerek voltam, adventben már azon gondolkoztam, mivel lepjem meg karácsonyra családom tagjait. Három évtized alatt sok dolog megváltozott. Például eltűnt az adventi vásárlás izgalmas, romantikus hangulata. Mert már idehaza is ideje korán kell elkölteni az ünnepekre szánt pénzünket. Itt a Black Friday!

Ma már Amerikában is elterjedőben van, hogy “Merry Christmas” helyett “Happy Holidays” köszöntéssel kívánnak jót egymásnak az emberek. Karácsony eredeti üzenete visszaszorult a templomok falai közé. Sőt, ma már leginkább az nem tiszteli mások szabadságát, aki Jézus Krisztus születésnapjára mer gondolni ezen az ünnepen.

Ha már itt tartunk: miért is egymásnak vásárolunk ilyenkor ajándékot? Hiszen Karácsonykor az ünnepelt nem valamelyik családtagom vagy jó barátom, hanem éppen Jézus. Persze ez már egyre kevésbé szempont.

De térjünk vissza a mai nap tartalmához.

Mi közünk van nekünk, magyaroknak ahhoz, hogy a pilgrimeket hogyan etették meg az amerikai indiánok? Jelentem, semmi. Sebaj, azért vásárolni ekkor is lehetséges.

A lényeg, hogy legyen apropó a pénzköltésre. A Valentin nap dettó.

Milyen jó lenne újra visszatérni saját gyökereinkhez, és nem majmolni másokat. Ráadásul értelmetlenül. Milyen jó lenne karácsony valódi értelmét is meglelnünk. Bár ez talán túl nagy kérésnek tűnhet. Pedig akkor minden azonnal a helyére kerülne. Az előrehozott vásárlások egyenlőre azt jelzik, még nem találtuk meg az ünnepeltet…

Iratkozzon fel hírlevelünkre