Márkus Tamás: Krisztus hirdetésével tudunk segíteni Európán

Ma már nem annyira a felekezeti határvonalak fontosak, mint inkább az, az adott felekezeten belül melyik "frakcióba" tartozol - mutatott rá a 777blog.hu-nak adott interjújában Márkus Tamás. A református lelkész szerint az iszlám nem egy vallási rendszer, hanem egy politikai-vallási keverék, ami zsarnoki módon alakítja át az életet.

 A mai fiatalságnak nagyon jó az alapanyaga, kifejezetten érdemes időt szánni rájuk – mondta a 777blog.hu-nak nyilatkozva Márkus Tamás, hozzáfűzve: a fiatalok tájékozottak, érdeklődők ugyanakkor gyakran felületesek. “Nem mindig a ráció vezeti őket – habár sokszor erre hivatkoznak –, hanem inkább az érzelmek” – fogalmazott. A református lelkész szerint a katolikusok és reformátusok között egymás irányában tapasztalható sztereotípiák “tele van tévképzetekkel”, amik elsősorban személyes élményekből fakadnak, azaz nem teológiai alapúak. 

Márkus Tamás úgy tapasztalja, egyfajta fáradt érdektelenségbe süppedtek a keresztények, sokszor két szomszédos településen szolgáló lelkipásztor sem tud egymásról, vagy nem tartják a kapcsolatot. Szerinte ugyanakkor bizakodásra ad okot, hogy megjelenőben van egy generáció, amely változtatni tud ezen a jelenségen.

Fontos jelenségre mutatott rá, amikor arról beszélt, “manapság már kevésbé a felekezeti határvonalak a döntőek – főleg a protestánsoknál –, inkább az, hogy egy azon felekezeten belül melyik >>frakcióhoz<< tartozol”. A neoprotestáns egyházakról szólva úgy vélekedett, “a szabadkeresztény formációknál úgy látom, hogy kis túlzással bárki, aki felteszi a kezét, hogy megvilágosult, alapít egy gyülekezetet. Ez nagyon nincs rendben.” 

Európa iszlamizálódásával kapcsolatban Márkus Tamás leszögezte: “katolikustól protestánsig minden hithű keresztény tudja, hogy az iszlám nem egy vallási rendszer, hanem egy politikai-vallási keverék, ami zsarnoki módon alakítja át az életet. Úgy tudunk Eurón segíteni, ha Krisztus egyedüliségét a lehető legnagyobb erővel, szeretettel és irgalommal hirdetjük. Az életben hihetetlen irgalmasságot és szeretetet kell közvetítenünk, de a dogma terén nem lehetünk toleránsak egy percig se.”

A teljes interjú a 777blog.hu oldalon olvasható.

Kép forrása: parokia.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre