Belgium korlátozza a beadható menedékkérelmek számát

A belga kormány menekültügyi és migrációs államtitkársága döntése értelmében Belgium naponta legfeljebb hatvan menedékkérelem beadását engedélyezi - jelentette a La Libre Belgique című belga napilap pénteken.

A napilap információi szerint a beadható menedékkérelmek napi korlátját rögzítő döntés célja, hogy elkerüljék a 2015-ben kialakult állapotokat.

“Szembesülünk Angela Merkel “sikerülni fog, megoldjuk” politikájának következményeivel. Ráadásul az adatok palesztinok tömeges beáramlását mutatják a Gázai övezetből. Nagyon aggaszt bennünket a menedékkérelmek újbóli növekedése, cselekednünk kell. A 2015-ös forgatókönyv nem ismétlődhet meg. Nem engedhetjük meg” – fogalmazott Theo Francken, menekültügyi és migrációs államtitkár.

A menedékkérők befogadásával foglalkozó belga szövetségi ügynökség (Fedasil) tájékoztatása szerint a menedékkérelmek befogadásánál elsőbbséget élveznek a családok, a nők, a gyermekek és a betegségben szenvedők. Ha a kérelmek száma elérte a napi felső szintet, arra kérik a menedékkérőket, a következő napokon próbálkozzanak irataik beadásával.
 

“A következő néhány hétig telítettek vagyunk” – tette hozzá Benoit Mansy, a Fedasil szóvivője. Az elkövetkező napokban a rendőrség a Fedasil és a bevándorlással foglalkozó más irodák épületeit felügyeli a rend fenntartása érdekében. A belga főváros rendőrkapitánysága szerint ez idáig nem történt incidens a menedékkérők és a rendőrség, vagy a hivatalok munkatársai között – tette hozzá a napilap.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre