Feketén-fehéren a Black Friday eredetéről

Pilgrimek, indiánok, Hálaadás napja, sült pulyka, Fekete Péntek, Cyber Monday... Amerikai szokások, amelyeknek talán nem is ismerjük az eredetét, de már beszélünk róla, mert látjuk a kirakatokon és az online felületeken is. Utánajártunk.

A Black Friday Amerikában született. Kezdetben nem sorolták a pozitív kifejezések közé. Az amerikai “Hálaadás napját” követő jelenséget illették ezzel a szóval. Valójában csak 1961-ben Philadelphiában használták először, amellyel azt a forgalmi dugót és vásárlási tumultust jellemezték, amely november utolsó csütörtökét követően kialakult.

Az amerikaiak a Hálaadás napja után már nem szívesen mentek be dolgozni, inkább szabadnapot vettek ki. Ez kiváló lehetőséget nyújtott számukra, hogy a karácsonyi bevásárlást szőröstül-bőröstül letudhassák. Emiatt természetesen elindult a lökdösődés a boltokban.

Egy Las Vegasban élő magyar szerint ez a péntek azért fekete, mert a kereskedők könyvelésében ezen a napon már nem kellett pirossal bejegyzést tenni. A pirossal írt számok még nem jelentettek profitot a cégnek, ám a fekete már egyértelműen a hasznot jelezte.

1966-ban egy önkormányzati PR-os alkalmazott, Abe S. Rosen összefogva a helyi kereskedőkkel megpróbálta a Black friday szó negatív jelentését átalakítani. Azt kommunikálta, hogy ezen a napon elvégezhető a karácsonyi bevásárlást. A lökdösődés negatív tapasztalatait ezzel kivette a köztudatból.

A mai Egyesült Államok területén az első hálaadást a hagyományok szerint 1621-ben ünnepelték az Újvilágba az európai vallásüldözések elől menekült telepesek, a pilgrimek. Az első télen, sokan közülük az éhínség áldozatai lettek. A telepeseket a wampanoag indián törzs segítette ezekben a nehéz időkben. A történet szerint az őszi bőséges termés után az életben maradt 51 telepes vezetője, William Bradford nagy ünnepséget rendezett, ahová az indiánokat is meghívták.

A pilgrimek történetére emlékezve, november utolsó csütörtökén az őszi termésért is hálát adtak. Ezen a napon jellemzően tökből készült pitét és sült pulykát fogyasztanak az óceánon túl.

A kereskedelemnek persze nem lehet megálljt parancsolni. Azok számára, akiket irritálna a nagy tömegben való ünnepi vásárlás, Amerikában létrehívták a Cyber Monday elnevezésű lehetőséget is, amely a Fekete Péntek online megfelelője, az azt követő hétfőn.

Iratkozzon fel hírlevelünkre