Pataky István: furcsa román csodák

Minden politikai bohózat ellenére, amelyet a román szociáldemokraták bemutatnak, mégis vezetik a népszerűségi versenyt Európa legkitettebb gazdaságának országában.

A kormányzó szociáldemokratáknál a kibírja-e a miniszterelnököm három hónapig című előadás után most a bárkiből lehet tárcavezető címmel futó lemez megy – írja a kronika.ro portálon megjelent vezércikkében Pataky István, hozzátéve; “ha PSD-s vagy, s kiállsz Liviu Dragnea pártelnök mellett, bármennyi ellene hozott bírósági ítélet ellenére is, akkor kaphatsz egy minisztériumot”. A szerző nagy tételben hajlandó fogadni arra, hogy nemzetközi szinten sem létezett még kormánykoalíció, amely ilyen rövid idő alatt ennyi miniszterelnököt és ilyen sok tárcavezetőt cserélt volna le, úgy látja, Romániában a kormányzás “bohózatba fullad”. 

Ugyanakkor rámutat arra is: a romániai politikai eseményeket figyelemmel követők egyfajta politikai csodának lehetnek tanúi, hiszen a káosz ellenére a kormánypárt továbbra is magabiztosan vezeti a népszerűségi versenyt. Ennek okát pedig részben abban fedezi fel, hogy a Liviu Dragnea miniszterelnököt és a hozzá hű politikai erőket támadók megnyilvánulásai – azok minősége miatt – kontraproduktívak és végső soron éppen azokat erősítik, akiket gyengíteni volnának hivatottak. 

Pataky István helyzetértékelése a kronika.ro oldalon olvasható. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre