Vajon még kevesebb szabit kapunk a közeljövőben?

A munka törvénykönyvének módosítása is napirenden lesz a jövő heti Országgyűlésben. A beadott javaslatot erős kritikával illette a Jobbik. Pintér Tamás szerint család- és életellenes a törvénytervezet. Ennek jártunk utána.

A módosítással heti egy helyett, csak havi egy pihenőnapjuk maradna a dolgozóknak, és évi 250-ről 400-ra emelt túlórakeretet pedig nem egy, hanem hároméves átlagban kellene számítani – állítja a jobbikos képviselő.

Hozzátette: az így a megemelt túlóraszám miatt egy magyar dolgozóval akár 14 hónapnyi munkát is elvégeztethetnek.

Úgy tudjuk, az eddigi jogszabályi keretek egységesen limitálták az egy évben ledolgozható napok számát, illetve a munka után kiadható szabadságnapokat. Emiatt ha valaki többet akart dolgozni, akkor sem tehette meg legálisan. A javaslat arra is lehetőséget kíván nyújtani, hogy aki tud és akar többet dolgozni, akadálymentesen megtehesse.

Információink szerint a tervezet valóban csökkenti a szabadságnapokat. Az alapszabadság mindenkinek 5 nappal csökken. A gyermekek után járó pótszabadságok viszont megduplázzák ezt. Ebből következően akinek 3 vagy több gyermeke van, az a jelenlegi szabályozáshoz képest többet lehet otthon a gyermekeivel. Ez a védelem az egy- vagy kétgyerekeseknél még nem érzékelhető. Az új vagy friss házasok viszont szintén plusz szabadságot kapnának a tervezet szerint.

Az eddigi gyakorlathoz képest tehát átrendeződésről beszélhetünk.A nagycsaládosok érdekében védelmi pontokat találunk a tervezetben.

Akinek viszont a gyermeknevelésre nem kell otthon annyi időt fordítania, annak az eddiginél kevesebb szabadság kivételére lesz lehetősége. A munkaadó és a munkavállaló kollektív szerződésben állapodnak meg a jövőben is az érintett kérdésekről.

Tekintve, hogy a javaslatot a jövő héten tárgyalja a Parlament, néhány napot várnunk kell a javaslat megvitatására. Amint friss információval rendelkezünk, jelentkezünk.

(MTI, vasarnap.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre