„Málenkij robot – Fiatal kutatók kutatási eredményei”

A  Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre „Málenkij robot – Fiatal kutatók kutatási eredményei” címmel nemzetközi konferenciát szervez Pécsett a Szovjetunióba elhurcolt politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából.

1944-ben, ősszel a Vörös Hadsereg bevonulásával megkezdődött a civilek tömeges elhurcolása. A Szovjetunió a háború során rengeteg embert veszített el. Ez volt az oka annak, hogy a kollektív bűnösség elvét használva Kelet-Közép- és Délkelet- Európából német származású embereket deportáltak kényszermunkára.

A kétnapos rendezvényre Magyarország településeiről, a határon túlról, Erdélyből, valamint Kárpátaljáról  előadók, akik a témához kapcsolódó munkájukat mutatják be. A rendezvény programjában kiállítás és filmvetítés is szerepel. „Málenkij robot” avagy ítélet nélkül kényszermunkán a Szovjetunióban – A Gulágkutatók Nemzetközi Társasága vándorkiállítása, valamint a Német Kör fesztivál díjas filmjeinek vetítése.

A konferencia célja az 1944-es szovjet bevonulás fronttörténetének feltárása, különös figyelmet fordítva az elhurcolásokra, deportálásokra. A nemzetközi történeti kutatásoknak  köszönhetően ma már köztudott, hogy a szovjet csapatok paranccsal érkeztek a Kárpát-medencébe, melynek értelmében először a német származású lakosságát deportálták több éves kényszermunkára a Szovjetunióba. Később válogatás nélkül civileket, etnikai tisztogatásnak köszönhetően a határon túli magyarokat is.

A november 23-án és 24-én zajló konferenciát Hoppál Péter országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke nyitja meg.

A teljes program IDE kattintva megtekinthető.

Német Kör, OS