Károly herceg Nigériába látogat, mégsem láthat mindent

Plateau állam keresztényei elkeseredtek Nigéria szövetségi kormányának azon döntése miatt, mely azt tanácsolta az odalátogató Károly hercegnek, hagyja ki a nyugati-afrikai körútja tervezett útvonalából Plateau állam székhelyvárosának, Josnak a megtekintését, mert jobb nem felhívni a figyelmet a kétségbeesett helyzetükre. 

 

Az AFP jelentette, hogy Károly herceg és felesége, Kamilla, múlt héten kedden érkeztek Abujába, és a tervek szerint csütörtökön látogattak volna el Josba, azzal a céllal, hogy a béke kiépítéséről és a konfliktusok feloldásáról tárgyaljanak.

A Jos látogatására vonatkozó terveket viszont biztonsági okokra hivatkozva törölték a programból.

“A külső tényezők okozta műveleti korlátozottság miatt úgy döntöttünk, hogy ez alkalommal Őfensége nigériai látogatásának Jos nem lesz része”- nyilatkozta a brit külügy szóvivője múlt hét hétfőn, hozzátéve, hogy a döntés Nigéria kormányának, valamint a döntésbe bevont, biztonsági és műveleti szempontokért felelős emberek tanácsára született.

A Nigéria középső övét érintő fuláni erőszakhullámok több halálos áldozatot követeltek az elmúlt években, mint a Boko Haram tevékenykedései. Plateau államban – a leginkább érintett tagállamban – majdhogynem naponta történnek támadások.

Júniusban az erőszakosság új csúcsot ért el: a fuláni militánsok kifinomult fegyverekkel mészárlásra indultak tizenöt közösségben, több mint 230 halottat hagyva maguk mögött. A támadás 11 500 embert kényszerített otthona elhagyására, tizenhárom helyen menedéket keresve az ország különböző pontjain, míg számos sérültet Jos kórházaiban ápoltak. Ez volt az elmúlt évek egyik leghalálosabb epizódja, melyet a fulánik a keresztény közösségek ellen követtek el a középső térségben, valamint Adamawa állam észak-keleti részén. Ugyanezen terület benne van a három, a Boko Haram által leginkább sújtott övezet listájában.

A herceg döntésére reflektálva a Jos-i keresztény vezető így nyilatkozott:

“Szerettük volna, ha Károly herceg meglátogatja Jost és hall a keresztényeket érintő közvetlen erőszakról. Megfosztottak minket egy lehetőségtől, hogy felhívjuk a figyelmet a problémáinkra egy kiváló és ismert ember által.”

A vallási és politikai vezetők béketörekvései ellenére a régióban továbbra is változatlanul történnek erőszakos cselekedetek. Június óta több falut is megtámadtak, az áldozatok száma magas.

Csak augusztus utolsó hetében legalább húsz embert gyilkoltak meg egy támadássorozat alatt, mely több közösséget célzott, beleértve a Wereh falubeli bányát, Abonong, Ziyat, Bek, Nafan, Sagas, Rawuru és Rambuh falvakat – mind a Barkin Ladi helyi kormányzati területen.

Az áldozatok között volt Adamu Wurim Gyang, az ötven éves lelkész is, akire  három gyermekével együtt rágyújtották a házát, feleségét pedig lelőtték. Több mint 95 ház lett tűz martalékává és 225 farm aratásra váró terményeit is elégették.

Pár nappal később, szeptember első hetében, tucatnyian vesztették életüket a következő támadások során, melyek közül néhány a korábban sújtott területekre csapott le ismét.

Ugyanezen hónap végén érte el az erőszakhullám Jost is. Egy család tíz tagját mészárolták le fegyveresek a rukubai út mentén. A helyi források jelentése szerint szeptember 27 és 30 között a különböző erőszakosságok következtében több tucat ember vesztette életét. A terrorcselekményeket sokszor definiálják a földművelő keresztény és az állattenyésztő, főként muszlim fuláni közösségek közötti összecsapásokként, míg Muhammadu Buhari elnök a természeti erőforrások, a víz és termőtalaj feletti harcoknak titulálja ezeket.

A legtöbb nigériai keresztény vezető a térségben azonban azt állítja, hogy a támadásoknak abszolút vallási jellege van, és ha ezt nem vesszük tudomásul, a politikusok nem fognak tudni érdemben reagálni az eseményekre.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: World Watch Monitor, Twitter/UK in Nigeria

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre