Megverve és elhagyva: a férj elüldözte feleségét és négy gyermekét

Két évvel ezelőtt, Ugandában egy nő és négy gyermeke iszlámról keresztény hitre tért. A muszlim férj és apa ezt kevéssé tolerálta, és elüldözte otthonukból a saját családját. A történet nem egyedi, viszont most első kézből értesülhetünk a részletekről. Nathan Johnson a feleséggel beszélgetett. Az International Christian Concern oldalán megjelent írást szemlézzük. 

Dorika Kabuot és négy gyermekét többször megverte majd elüldözte házukból az ember, akit addig a család “fenntartójának és védelmezőjének” tartottak. 

A beszélgetés során Dorika megosztotta a lappal, hogy több mint húsz éves házasság után az az ember, akire szeretetéért és gondoskodásáért felnéztek, egy kegyetlen szörnyeteggé vált, miután a közelben lévő evangélikus egyház közösségéhez csatlakoztak a nyugat-ugandai Bwerában.

Egyik gyermekük, Sarah, a fájdalom és veszteség érzésével gondol vissza azokra az időkre:

“Abban az időben apánk abbahagyta az iskolai tandíjak fizetését és nem gondoskodott rólunk tovább. Volt, hogy megvert minket, minden ok nélkül. Nem engedte, hogy elmenjünk a templomba, de ki tudtunk szökni, mikor nem volt otthon. Ha megtudta, hogy a templomban jártunk, elővette a gumikorbácsát és azzal fenyített meg minket.”

A kegyetlenkedés nem tántorította el őket, hogy megpróbáljanak közelebb kerülni Krisztushoz. Fiuk, Christopher, elmondta, hogy a templom otthonukká vált. Ott bátorságot, táplálékot és szeretetet találtak. A fiú kiemelte: “Minél inkább próbáltunk megmaradni a kereszténységben, apánk ellenségessége annál inkább erősödött.”

Esetük csupán egy az ugandai családokat érintő keresztényüldözés történetei közül, ahol a családtagokat elutasítják, megkínozzák, olykor meg is ölik az iszlám elhagyása miatt.

Dorika így tesz tanúságot hitéről:

“Bár az élet nem lett könnyű megtérésünk után, elkötelezettek vagyunk, hogy a pályát végigfussuk és a hitünket megtartsuk.”

A muszlim családjuk csatlakozott férje harcához ellenük, és mindig bántották a gyerekeket, akármikor is találkoztak velük. Dorika számára gyermekei megingathatatlan elkötelezettsége a hitben inspiráció, hogy minden akadályon át tudjon lendülni.

Otthonukból való elmenekülésükre így emlékszik vissza:

“Egy este a férjem megvert minket és megfenyegetett, hogy holnap lemészárol mindannyiunkat, ha továbbra is a keresztény hitnek hódolunk. Azon az estén üldözött el minket. Egy pár dolgunkat összecsomagoltunk és elhagytuk a helyet, melyet otthonunknak hívtunk és elindultunk Kasesebe, nem tudva, hogyan jutunk oda, vagy hol fogunk megszállni.”

A családot végül a Mindenszentek templomának lelkipásztora fogadta be és helyezte el őket egy apró, bérelt szobában. 

Férjük még így sem hagyott fel üldözésükkel és meggyilkolásuk szándékával. “Muszlim sejkeket küldött, hogy levadásszon és megmérgezzen engem, de az Úr megvédett. Azóta megváltoztattuk a nevünket és nehéz bárkinek is, hogy beazonosítson minket.”

A cikkben kiemelik, hogy Ugandában, a keresztény többség ellenére egy nagyon aktív szunnita muszlim közösség is él. Ők nagyjából a 14%-át teszik ki Uganda populációjának. A legnagyobb problémát az okozza, hogy az emberek, akik keresztény hitre térnek az iszlámról, mind hasonló üldöztetéssel kell szembenézzenek, mint Dorikáék. Ez a szélsőséges muszlim közösség felelős a múltban történt templomok, lelkipásztorok és más keresztény családok ellen elkövetett támadásokért.

A teljes cikk itt érhető el.

Varga Gergő Zoltán

 

Kép forrása: ICC

Iratkozzon fel hírlevelünkre