Halász János: a nemzetbiztonsági kockázatot csökkenti a kerítés

Miközben a nemzetbiztonsági szolgálatok véleménye az, hogy amióta áll a kerítés a déli határon, csökkent a nemzetbiztonsági kockázat, addig egy hét múlva az európai uniós tagállamok illetékes minisztereinek tanácsa elé kerül az alapszerződés hetes cikke szerinti, Magyarországgal szemben megindított jogállamisági eljárás ügye. Mint tudjuk, a Sargentini-jelentés a kerítést is támadja.

Az M1 hírfolyamában beszélt arról Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok véleménye szerint csökkent a biztonsági kockázat, amióta áll a kerítés a déli határon.

Halász János emlékeztetett, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülésén mind a kormánypárti, mind az ellenzéki képviselők úgy vélték, a jelenlegi helyzetben szükség van a magyar határt védő kerítésre.  A szóvivő idézte a nemzetbiztonsági szolgálatok összegzését, amely szerint a kerítés bevált, védi az ország és Európa biztonságát.

Megjegyezte, azért kellett erről beszélniük, mert a Sargentini-jelentés támadja a kerítést. “Ez a brüsszeli elit bosszúja, a még most többségben lévő elitnek a bosszúja, és erre politikai választ kell adni. Ha politikai támadás ér bennünket, akkor meg kell védeni az országot” – hangsúlyozta. A Sargentini-jelentés nyomán a jövő hét kedden kezdik el hetes cikk szerinti eljárást. A luxembourgi ülésen az EU soros osztrák elnöksége először tájékoztatja a tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó képviselőit, hogy miként kívánják lefolytatni az eljárást, a résztvevők ezután megvitathatják a kérdést. Ez csak az első lépés a folyamatban, amely hosszú ideig is elhúzódhat. Később akár többször is sor kerül majd a magyar kormány álláspontjának ismertetésére.

A hetes cikk akár Magyarország szavazati jogának felfüggesztésével, vagy más komoly szankciókkal is járhat, de ehhez az összes többi EU-tag egyöntetű támogatása szükséges az Európai Tanácsban, amit az elemzők szinte kizártnak tartanak.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!